‹ Katso kaikki artikkelit Piirros henkilöstä, joka sulattaa oven lukon

Taloyhtiöpakina: Lihiksellä sankariksi

15. tammikuuta 2022

Jaahas, elohopea näyttää miinus kakkosta. Tämähän tarkoittaa sitä, että porraskäytävässä on avattu hostelli yön kulkijoille. Mikä ihme se mahtaa olla, kun pikkupakkanen ja lumisade sotkee liikenteen, tasapainon ja meidän taloyhtiön alaoven toiminnan?

Miinus kakkosessa se raja menee, enkä tarkoita kerrosta, vaan lämpötilaa. Heti kun jäähtyy, niin lukko jämähtää alaovessa. Outo homma, ettei se tule kuntoon. Ammattimies pitäisi kutsua sitä katsomaan, sellainen elinkeinoluvallinen.

No entäpä parkkihallin palo-oven toiminta. Parkkihallissa kun syttyy tulipalo, naapurin Nissan vuodelta 1982 ottaa oikosulun niin, että liekit loimottaa ja savukaasut leviävät koko taloon. Myrkyllinen kaasu mahtuu hyvin raollaan olevasta palo-ovesta etenemään ja pääsee etsimään uhria itselleen. Henki lähtee, kuten yleensä paloissa, ihminen tuupertuu savuun, eikä ehdi edes näkemään liekkiä.

No eipä ole itsellä ikinä öljypulloa mukana, jotta voisin hieman suhauttaa kunnon lukkoöljyä lukon telkeen. Huoltomiehelle olen asiasta maininnut, mutta eipä ole tapahtunut mitään. Paitsi sitten kerran, mutta ei huoltomiehen toimesta.

Eräs päivä ajaessani auton autohalliin, sama raollaan oleva palo-ovi oli edessä. Mukaan sattui linkkari tai oikeastaan monitoimityökalu, sellainen sveitsiläinen. Ajattelin säätää ovipumpun niin lujalle, että taatusti menee ovi kiinni. Sulkeutuu ja salpautuu, kuten palo-oven pitääkin. Ennen linkkuuntaitetun ihmetyökalun taittamista, muistin, että minulla on kerrankin voiteluainetta mukana. Tätä ei sitten saa kertoa kenellekään, mutta olin ostanut lihapiirakan. Sellaisen tiskipiirakan, jonka pakkasin paperipussiin. Pussin läpi pyrki hieman rasvaa ja sillä pyyhkäisin lukon telkeä, elikkäs kieltä. Kokeilin oven toimintaa ja avot, ovi toimi moitteettomasti, eikä tarvinnut ovipumppua säätää enää yhtään.

Ovi muuten toimi lihapiirakan öljyllä yli vuoden. Tarkennuksena sanottakoon, että sillä pussin kyljellä lukkoa pyyhkäisin, en piirakalla, joka oli jo syöty hyvissä ajoin.

Noin pienellä asialla, saatoin pelastaa satojen ihmisten hengen, kun palokaasut eivät levinneet eteenpäin. Tosin ei sitä paloakaan siellä ollut, mutta olisi voinut olla.

Sankarin viitan kävin myöhemmin ostamassa, sellaisen mustan, johon mahtuu pikkuinen öljypullo mukaan.


Laitamme taloyhtiöiden turvallisuuden kerralla kuntoon:

Lukitus- ja turvajärjestelmäsuunnittelu, koulutus & konsultointi  |  Lukitussaneeraukset ja uudelleen sarjoitukset | Avainhallinta  |  Video- ja kameravalvonta, rikosilmoittimet  |  Oviympäristön huoltopalvelut 24/7/365  |  Ovi- ja porttiautomatiikka

Ota yhteyttä >>


Pakinasarja

Tässä pakinasarjassa erään taloyhtiön kuvitteellinen hallituksen puheenjohtaja tekee huomioita taloyhtiönsä turvallisuudesta, ja sen puutteista. Pakinat perustuvat tosielämään, ja niiden taustalla on Certegon monessa liemessä keitetty ja monien taloyhtiöiden koulima turvallisuusammattilainen. Pakinat julkaistaan myös Kiinteistolehti.fi-osoitteessa vuoden 2019 ajan.

‹ Katso kaikki artikkelit