‹ Katso kaikki artikkelit Piirustus kolmesta kerrostalosta

Taloyhtiöpakina: As. Oy Marjasurvimen lukituskriisi ja naapureiden mielenrauha

15. tammikuuta 2022

”Naapuritaloyhtiöstä päivää, joutaisitteko istahtaa alas kriisipalaveriin? Nyt on meinattes piru irti. Jokin karhukopla on löytänyt meitin häkkivaraston, pyykkituvan ja autohallin. Mites on teidän tiluksienne laita?”, aloittaa keskustelun As. Oy Marjasurvimen hallituksessa puikkoja heilutteleva Pertti.

Viiden tunnin päästä kolme päätä kokoontuivat lähikahvilaan wienerin ja kahvikupposen äärelle. Kaikki kolme taloyhtiötä rakennettiin vieriviereen 60-luvun taitteessa ja ovat eläneet rinnakkaiseloaan vuosikymmenet. Taloyhtiöt uusivat julkisivuremontin yhteydessä myös lukituksen. As. Oy Marjasurvin tosin päätyi jättämään lukot ennalleen. Naapuriyhtiö Marjanpoimurissa uusittiin mekaaninen lukitus sellaiseen, jossa patentti on vielä voimassa, jotta avaimia ei noin vain enää kopioida. As. Oy Marjanpuhdistin kävi yhtiökokouksessaan syvälliset keskustelut, ja juuri vaihtuneen innokkaan puheenjohtajan johdolla taloyhtiö hankki nykyaikaisen elektromekaanisen lukituksen, joka toimii jopa kännykällä. Nyt reilun puolen vuoden jälkeen muut taloyhtiöt hoitavat jälkipyykkiä kun taas Marjanpuhdistimen väki kehrää tyytyväisyyttään.

”No johan nyt on kumma, että teillä on niin huono onni lukkojen kanssa. Meillä väki vaihtuu tiuhaan, on opiskelijoita, lapsiperheitä ja dinkkuja, ja se yksi Santerikin vuokraa alituiseen omaa kämppäänsä Airbnb-käyttöön. Silti meillä on varsin rauhallista, avainhallinta on reaaliaikaista ja homma toimii moitteettomasti. Tänäänkin poistin lennosta Hämäläisen pojan avaimen käytöstä kun oli unohtanut sen skeittiparkin laidalle.”

Julkisivuremontin aikana kahdessa taloyhtiössä jaettiin mekaanisia avaimia työmiehille, eihän kulkemisesta olisi muuten tullut mitään. Remontin jälkeen avaimia jäi kuitenkin palauttamatta. Toki taloyhtiö Marjanpuhdistimessakin jaettiin työmiehille avaimia, mutta ne ohjelmoitiin jo valmiiksi niin, että toimivat vain siihen asti kunnes työmaa on valmis. Sen jälkeen ne ovat vain tyhjiä avainkuoria ilman kulkuoikeuksia.

”Ei vaan meidän taloyhtiöllä ole varaa kalliisiin sähköisiin avaimiin. Vastikettakin jouduttiin korottamaan kun piti investoida valvontakameroihin ja korjailla paikkoja autohalli- ja kanahäkkimurtojen jäljiltä”, toteaa Pertti harmissaan.

”Onhan se niinkin, mutta meillä itseasiassa tämä tuli halvemmaksi. Saatiin koko lukitusremontti avainpalveluineen ja pääkäyttöineen kiinteällä kuukausimaksulla, ilman investointia romppeisiin. Helppoa, vaivatonta ja ennen kaikkea voidaan elellä levollisin mielin”, myhäilee As. Oy Marjanpuhdistimen Timo.

Tutustu tarkemmin lukostovertailuun >> 


Laitamme taloyhtiöiden turvallisuuden kerralla kuntoon:

Lukitus- ja turvajärjestelmäsuunnittelu, koulutus & konsultointi  |  Lukitussaneeraukset ja uudelleen sarjoitukset | Avainhallinta  |  Video- ja kameravalvonta, rikosilmoittimet  |  Oviympäristön huoltopalvelut 24/7/365  |  Ovi- ja porttiautomatiikka

Ota yhteyttä >>


Pakinasarja

Tässä pakinasarjassa erään taloyhtiön kuvitteellinen hallituksen puheenjohtaja tekee huomioita taloyhtiönsä turvallisuudesta, ja sen puutteista. Pakinat perustuvat tosielämään, ja niiden taustalla on Certegon monessa liemessä keitetty ja monien taloyhtiöiden koulima turvallisuusammattilainen. Pakinat julkaistaan myös Kiinteistolehti.fi-osoitteessa vuoden 2019 ajan.

‹ Katso kaikki artikkelit