Uudet lukitusratkaisut lisäävät taloyhtiön turvallisuutta

/global/scaled/1592x694x0x0x1000x435/Other-certegoFI-photos-brand-library-Perhe koti.jpg

Taloyhtiön lukitukseen ja kulunhallintaan on nykyisin saatavilla ratkaisuja, jotka sujuvoittavat asukkaiden kulkua kiinteistössä, mutta pitävät myös asiattomat vieraat entistä varmemmin ulkona.

Teksti: Mari Pihlajaniemi

Taloyhtiön kulunhallinnan ongelmakohtana on usein suuri, mahdollisesti jatkuvasti vaihtuva asukasmäärä ja sen myötä avainten hallinta. Varsinkin, kun kyseessä on suuri taloyhtiö, isännöitsijällä voi olla melkoinen urakka pitää kirjaa luovutetuista avaimista ja niiden haltijoista.

– Se on haaste juuri sellaisissa taloyhtiöissä, joissa asukkaita vaihtuu tiuhaan. Riski siihen, että kaikki avaimet eivät palaudukaan, kasvaa silloin koko ajan. Jos avaimesta on mennyt jo patenttisuoja umpeen, siitä voi teettää suutarilla lisää kappaleita, jolloin ei ole enää mahdollista tietää kenellä on avain kiinteistöön, kertoo Tero Taavitsainen.

Lukkoseppänä uransa aloittanut Taavitsainen on ollut alalla jo 20 vuotta ja toimii nykyisin asiantuntijatehtävissä Certegon tuotepäällikkönä, vastuualueenaan juuri lukitus- ja oviautomatiikka. Hänellä on siis ensi käden tietoa asuinkiinteistöjen lukitusratkaisuista ja kulunhallinnasta jo pidemmältä ajalta.

– Joissain taloyhtiöissä on vielä vanhastaan käytössä perinteinen mekaaninen lukitus, ja ulko-ovella voi olla ehkä koodilukkoa tai vastaavaa sähköistä kulkemista. Tällä hetkellä ollaan menossa kuitenkin pääasiassa elektromekaaniseen lukitukseen. Esimerkiksi iLoq on ollut nyt muutaman vuoden markkinoilla ja Abloylta tuli syyskuussa myös vastaava elektronimekaaninen ratkaisu, ABLOY PULSE.

Taavitsaisen lisää, että esimerkiksi Ruotsissa on jo asennettu jonkin verran täysin sähköisiä lukitusjärjestelmiä, joissa kotiovessa on lukon sijaan lukija hotellihuoneen tapaan ja sisäänpääsy tapahtuu esimerkiksi älypuhelimella. Mutta vaikka noita modernimpia vaihtoehtoja on tarjolla, avaimet ovat silti pitäneet vielä Suomessa pintansa. Taavitsainen pohtii sen johtuvan siitä, että avaimia on käytetty vuosikymmeniä, joten niiden jättäminen voi tuntua käyttäjistä vielä vaikealta, vaikka turvallisuus uusissa ratkaisuissa on jopa mekaanista lukitusta parempi.

Avainhallinta on lukituksen ykköshaaste

Pahimmillaan taloyhtiöissä voidaan joutua sarjoittamaan lukot uudelleen ja uudelleen vain yhden kadonneen avaimen vuoksi, mikä ei ole suinkaan halpaa huvia. Mekaanisen avaimen katoaminen saattaakin jäädä asukkaalta helposti ilmoittamatta kalliin laskun pelossa.

– Avainturvallisuus sitten vain huononee ja huononee pikku hiljaa, kunnes enää ei täysin tiedetä, kenellä avaimia oikeasti on. Ja jos tarvitaan lisäavaimia, ne joudutaan tavallisesti tilaamaan tehtaalta, jossa voi kestää viikkokin, toteaa Taavitsainen.

– Elektromekaanisessa järjestelmässä niin ei enää käy. Jos yksittäinen avain on kadonnut, se voidaan poistaa helposti käytöstä etänä ja aktivoida uusi tilalle saman tien.

Taavitsainen huomauttaa elektromekaanisen avaimen olevankin käytännössä vain avaimen näköinen älykäs kulkuoikeuslätkä. Vaikka elektromekaanisen lukitusjärjestelmän alkukustannus onkin suurempi kuin perinteisen mekaanisen lukituksen, on sen elinkaarikin pidempi. Lisäksi sähköisen lukitusjärjestelmän suurimpia hyötyjä taloyhtiölle ovat turvallisuuden lisääntyminen ja ylipäätään parempi käyttökokemus. Etenkin isännöitsijän työ helpottuu, kun avaimista ja niiden haltijoista voidaan pitää kirjaa vaivatta.

– Avainhallinta on siinä ehdoton ykkönen. Toisena tulee ehkä se, että jos kiinteistössä tapahtuu esimerkiksi väärinkäytöksiä tai ilkivaltaa, siitä saadaan kulkuloki ja tiedetään, kuka kiinteistössä on kulkenut, huomauttaa Taavitsainen.

Hän lisää, että pieni taloyhtiö, jonka asukkaat eivät ole juuri vaihtuneet vuosikymmeniin, saattaa hyvinkin vielä pärjätä mekaanisilla avaimilla. Niiden osalta haasteena ovat nykyään kuitenkin umpeutuvat kopiointisuojat, jotka mahdollistavat ylimääräisten avainten teettämisen vapaasti.

Kulkuoikeudet käyttäjän tarpeiden mukaan

Elektromekaanista lukitusta käytettäessä on mahdollista määritellä erilaisia kulkuoikeuksia eri käyttäjäryhmille esimerkiksi vuorokaudenajan mukaan tai sen perusteella, minne käyttäjän kiinteistössä tarvitsee päästä. Näin voidaan taata esimerkiksi kiinteistöhuollolle, siivoojalle tai vaikka postinjakajalle sujuva pääsy kiinteistöön taloyhtiön turvallisuutta vaarantamatta.

– Elektromekaanisessa järjestelmässä pystytään tekemään kulkuoikeuksia kellonajan mukaan. Sellaistakin on ollut, että asukas pääsee pesutupaan tai taloyhtiön saunaan kotiavaimellaan juuri silloin, kun hänellä on vuoro varattuna, mainitsee Taavitsainen esimerkkinä. Elektromekaaniseen järjestelmään voikin integroida vaikka taloyhtiön saunanvaraustaulun, jolloin yhteisten tilojen käyttö tehostuu entisestään.

Elektromekaanista avainta käytettäessä käyttäjää voi aluksi hämmentää – tai jopa ärsyttää – se melko tarkka tapa, jolla avain täytyy työntää lukkopesään, jotta oven saa ylipäätään avattua. Käyttäjät omaksuvat uudenlaisten avainten käytön Taavitsaisen mukaan kuitenkin yleensä nopeasti. Niistä kiinteistöistä, jotka ovat siirtyneet elektromekaaniseen lukitusjärjestelmään, ei ole kantautunut hänen korviinsa negatiivista palautetta.

– Se on aina alkuun tottumiskysymys. Kun käyttöön on totuttu, päästään pian sisälle uuden lukituksen hyviin puoliin, helppoon sarjoitukseen ja kulkuoikeuksien määrittelyyn.

Ja toisin kuin joskus luullaan, sähkökatkokaan ei suinkaan telkeä asukkaita kiinteistön sisä- tai ulkopuolelle elektromekaanista lukitusta käytettäessä. Kun avain työnnetään avainkanavaan, se tuottaa samalla virran, jonka järjestelmä tarvitsee toimiakseen.

Kuka pääsee sisään alaovesta?

Monissa taloyhtiöissä saattaa ulko-ovella olla ovipuhelinjärjestelmä summereineen, mutta asukkaan ei ole mahdollista varmistua siitä, kuka ovella todella on – ja sisään päästetään ketä sattuu. Vanhoihinkin lukitusjärjestelmiin voidaan yleensä kuitenkin asentaa nykyaikainen, videokameralla varustettu ovipuhelinratkaisu helposti vielä jälkikäteen. Videokameralla varustettu ovipuhelin voikin olla ainoa ratkaisu sen takaamiseksi, että asukkaat eivät tule laskeneeksi sisään asiattomia vieraita.

– Ja asukkaille pitää toitottaa, että heidän tulisi oikeasti myös tietää, kenet päästävät sisälle. Kun asukas päästää henkilön sisälle kiinteistöön, tulija on hänen vastuullaan, muistuttaa Taavitsainen.

Liiallisen höveli pääsy rakennukseen saattaa kiinnostaa myös vakuutusyhtiöitä, mutta pääasiassa ne ohjeistavat taloyhtiöitä lähinnä siinä, miten avaimia pitää säilyttää. Taloyhtiön kannattaa kuitenkin teroittaa avainten huolellisen säilyttämisen merkitystä myös asukkaille.

Joillain taloyhtiöillä on ulko-ovella käytössä edelleen ovikoodi. Taavitsainen toteaa sen olevan kuitenkin ratkaisuna jo menneen talven lumia, ja suosittelee taloyhtiöitä toteuttamaan kulun jollain nykyaikaisemmalla ja turvallisemmalla tavalla:

– Yleensä koodin tietävät jo vähintään kulmakunnan lapset. Koodi pitäisi vaihtaa muutaman kerran vuodessa, mutta siitä on vaikeaa tiedottaa koko taloyhtiölle. Ja vaikka koodia vaihdettaisiinkin säännöllisesti, se voi levitä taas nopeasti ulkopuolisten tietoon.

Taloyhtiöissä alkaa olla tavanomaista, että alaovi on jo turvallisuussyistä lukossa koko ajan, verrattuna siihen, että lukitus menisi päälle vasta illasta. Taavitsainen kertoo kuitenkin myös oviautomatiikan yleistyneen etenkin kerrostalojen alaovissa, jolloin asukkaiden pääsy kiinteistöön on edelleen sujuvaa.

– Elektromekaanisissa lukitusratkaisuissa seinässä voi olla lukija hieman kauempana ulko-ovesta, ja avainta vain näytetään siinä, jolloin ovi aukeaa automaattisesti. Ovesta pääsee sitten helposti sisään kauppakassien ja lastenrattaiden kanssa tai esimerkiksi pyörätuolilla.

Ota meihin yhteyttä

Kerromme mielellämme turvallisuusratkaisuistamme ja huolettomista huolto- ja kunnossapitopalveluistamme lisää. Täytä oheinen lomake, olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä.

Minulle saa lähettää lisätietoa CERTEGOn ajankohtaisista turvallisuusratkaisuista