FinnSec 2019 -artikkeli: Lukitus mielessä jo kaivinkonevaiheessa

/global/scaled/1000x435x0x123x1000x435/Other-certegoFI-photos-brand-library-Certego-Finnsec2019-web-85.jpg

Certego työllistää ihmisiä, ei papereita

FinnSec 2019 -tapahtuma keräsi lokakuun alussa yli 11 000 turvallisuus- ja kiinteistöalan päättäjää ja sidosryhmien edustajaa Helsingin Messukeskukseen. Certegon osaston tietoiskulavalla muistutettiin messukävijöitä, että lukituskumppani kannattaa valita jo ennen maansiirtourakoitsijaa.

Ovien lukitukset ja ihmisvirtojen kulkusuunnat eivät ehkä ole ensimmäisenä mielessä, kun rakennuttaja katsoo tulevan kohteensa tyhjää tonttia. Silloin voidaan tukea asiakasta koko rakennuksen suunnittelussa – ja työkoneetkin pysyvät tallessa.

Hyvin suunniteltu säästää asiakkaan rahaa ja hermoja. Pitkänlinjan lukitusasiantuntija Antti Wahlström toivoo, että järjestelmiä voitaisiin suunnitella ja toteuttaa ympäristöön, joka on ajateltu toimimaan kokonaisuutena. Hän iloitsee YIT:n kanssa Pasilan Triplassa tehdystä hyvästä yhteistyöstä. Siinä Certego on ollut mukana heti suunnitteluvaiheesta asti.

Loppukäyttäjä lähtökohtana

”Meidän mielessämme varsinainen asiakas on hotellivieras, ei rakennuttaja tai hotellinomistaja”, Antti Wahlström sanoo. ”Esittämämme muutokset ovat olleet pieniä, mutta tärkeitä juuri tilojen käyttäjän näkökulmasta.”

Asiantuntevan kumppanin vaikutus – tai sen puuttuminen – näkyy joskus hyvin konkreettisesti. Wahlström antaa esimerkin ovikaapelien vaihtamisesta liiketiloissa, joissa ihmisten pitäisi päästä kulkemaan esteettä sisään ja ulos, jotta kauppa kävisi normaalisti.

”Jos olemme olleet suunnittelemassa lukitusjärjestelmää, ovikaapelien vaihto sujuu kymmenessä minuutissa. Kohteessa, jossa suunnittelu oli tehty ilman meitä, kaapelien vaihtamiseen kului kuusi tuntia. Se on pitkä aika olla asiakkaiden tukkeena kaupan tuulikaapissa.”

Myös kulunvalvonnan suunnittelussa lukitus- ja turvallisuuskumppania kannattaa hyödyntää ajoissa. Nykyisin liike- ja toimistotiloja sijoitetaan paljon samoihin rakennuksiin. Jos nämä ihmisten liikennevirrat voitaisiin pitää erillään, aulavalvojien olisi helpompi tunnistaa poikkeamat. Toisin sanoen havaita ihmiset, joilla ei ole asiaa toimistopuolelle. Jos täysin satunnaisia ihmisiä kulkee koko ajan respan ohi, on reagointi hankalaa.

Palveluasenne oltava timanttia

Certego tarvitsee koko ajan uusia tekijöitä ja paikkoja on auki eri puolilla Suomea. FinnSec-messuilla pyrittiin vastaamaan etenkin turvallisuusalan opiskelijoiden kysymyksiin. Töitä olisi tarjolla monenlaisille ammattilaisille sekä palvelukeskuksessa että lukko- ja turvallisuusasennuksissa.

”En palkkaa papereita, vaan ihmisiä”, sanoo palvelupäällikkö Nina Salonoja. ”Koulutus antaa hyvän pohjan, mutta työssä näkyvintä on asenne ja kokemus. Asentajatasolta lähtien palveluasenteen on oltava timanttia.”

Hän muistuttaa, että palvelu on ainoa millä voidaan erottautua muista toimijoista, sillä tuotteet ovat kaikilla samat.

”Alan digitalisoituessa vauhdilla on myös alan ammatillinen koulutus muuttunut turvajärjestelmäpainotteisemmaksi. Vaikka ala kehittyy, tarvitaan edelleen myös mekaanista lukitusta ja siihen perehtyneitä lukkoseppiä. Me Certegolla koulutamme aktiivisesti osaajiamme, ja esimerkiksi oppisopimuskoulutus on koettu oikein hyväksi vaihtoehdoksi. Osaajat liikkuvat sinne, missä on hyvä työporukka ja siitä haluamme pitää kiinni”, kertoo HR-asiantuntija Emma Myllykangas Certegosta.

Avoimia hakemuksia kannattaa laittaa ja seurata Certegon työpaikkailmoituksia.