Digitalisaation toista aaltoa odotetaan

/global/scaled/1600x697x0x168x1000x435/Other-certegoFI-photos-brand-library-Biitsi-turvallisuus-yleisö.jpg

Kooste Turvallisuusteknologiat huomenna -seminaarista

Turvallisuuden tarve kasvaa samalla kun megatrendit jylläävät. Kaupungistuminen, digitalisaatio ja IoT vaikuttavat vahvasti turvallisuusteknologian tulevaisuuteen. Myös uudenlaisia kumppanuuksia tarvitaan, todettiin Certegon järjestämässä Turvallisuusteknologiat huomenna -seminaarissa, johon kokoontui parisataa turvallisuuspäättäjää kesäkuun alussa.

Myös uudenlaisia kumppanuuksia tarvitaan, todettiin Certegon järjestämässä Turvallisuusteknologiat huomenna -seminaarissa, johon kokoontui parisataa turvallisuuspäättäjää kesäkuun alussa.

Certegon toimitusjohtaja Marianne Hynnisen kiteytys kertoo koko alan tulevaisuuden kuvan: turvallisuuden tarve kasvaa. Tähän vastaaminen edellyttää myös uudenlaisia yhteyksiä ja kumppanuuksia. 

– Rakennusala ja turvallisuusala eivät ole olleet digitalisaation kärjessä, mutta vauhti näyttää nyt kiihtyvän, totesi Abloyn kulunvalvontaliiketoiminnan johtaja Tuukka Parviainen.

Myös Schneider Electricin Offer manager Anssi Liski uskoo, että ihmiset alkavat kommunikoida entistä enemmän rakennusten kanssa. Toivotunlaiset olosuhteet parantavat työtehoa ja tyytyväisyyttä.

– Myös kiinteistön turvallisuus vaatii yhä enemmän älyä. Samalla saadaan lisäarvoa kiinteistölle, kun voidaan harjoittaa esimerkiksi mukautuvaa tilavuokrausta ja nostaa kiinteistön käyttöastetta älykkään valvonnan avulla.

Suomalaiset ovat jo tottuneet digitaalisiin avaimiin ja Parviaisen mukaan harvaan uuteen omakotitaloon enää laitetaan perinteistä lukitusta. Mobiilitunnisteetkin ovat jo tätä päivää. Aasiassa kovassa nosteessa olevat biometriset tunnisteet eivät sen sijaan ole lähteneet ainakaan vielä lentoon Suomessa. Vielä odotetaan myös esimerkiksi ihonalaisten sirujen tai kävelytyyliin reagoivan videotunnistuksen avaavan väyliä kulkijoille.

Toni Päivinen, ILOQin Suomen myyntijohtaja, odottaa digitalisaation toista aaltoa lukitusjärjestelmiin ja hakee vertailukohtaa musiikinkuuntelusta.

– LP:stä siirryttiin ensin MP3:een ja nyt ollaan suoratoistossa. Lukitusalalla olisi ollut mahdollista siirtyä digitaalisiin järjestelmiin jo aiemmin. Voi olla, että joitain välivaiheita jää pois ja hypätään suoraan mobiili- tai muiden älylaitteiden käyttöön avaimina, Päivinen tuumii.

Ihminen kyberturvallisuuden avaimena

Digitalisaation takapiha on kyberturvallisuus ja se täytyy pitää kunnossa, totesi Cyberwatch Finlandin toimitusjohtaja Aapo Cederberg puheenvuorossaan. Hän muistutti, että kaiken teknologian keskellä ei pidä unohtaa ihmisten osuutta turvallisuudessa.

– Suurin riski organisaatiossa, ainakin 60 prosenttia, on sisäinen riski. Korostan ihmisten osuutta, mutta meidän on turha moittia ihmisiä, jos emme ole kouluttaneet heitä tai kertoneet miten asiat hoidetaan. Kyse on johtamisesta eli on huolehdittava siitä, että ihmiset, prosessit ja teknologiat ovat kunnossa, Cederberg painotti.

Seminaari kuvina