Vantaan Energialla turvallisuustieto on olennainen osa johtamista

/global/scaled/1000x435x0x91x1000x435/Other-certegoFI-photos-brand-library-Certego-Finnsec2019-web-11.jpg

Kybermaailmassa organisaatioiden on varauduttava kaikkeen, etenkin jos toimii yhteiskunnan infran kannalta ratkaisevalla toimialalla. Ilman kattavaa turvallisuuskumppania tämä ei ole mahdollista. FinnSec-messuilla Certegon asiakkaat kertoivat yhteistyöstä, jossa välillä heitellään villejäkin ideoida.

Vantaan Energian kolmessa valvomossa tehdään töitä ympäri vuorokauden. Dataa kertyy koko ajan valtavasti ja sitä voisi turvallisuusvastaava Tuomas Kauton mielestä hyödyntää nykyistä enemmän.

Certegon ja Vantaan Energian yhteistyö alkoi kulunvalvonnan puolelta ja on jatkunut jo vuosia. Yhdessä visioidaan ja ilmoille heitetään välillä villejäkin ideoita, nyt laajemmin koko turvallisuuden kokonaisuuteen.

Tuomas Kautto toivoo, että ”kaiken” voisi nähdä yhdeltä ruudulta.

”Turvallisuustiedolla johtaminen on olennainen osa organisaation johtamista”, Kautto toteaa. ”Kaikesta kertyvästä tiedosta on pystyttävä määrittelemään, mikä on tärkeää, miten se tuodaan näkyviin ja miten siihen tartutaan.”

Turvallisuusjohtaja Reijo Tiilikainen Certegolta kehittää ratkaisuja yhdessä Tuomas Kauton ja Vantaan Energian kanssa heidän tarpeisiinsa. Hänen visioissaan organisaatioiden johtajat tai liiketoimintavastuulliset henkilöt voivat aamulla katsoa kännykästään ovatko esim. viisi heille tärkeintä mittaria ”vihreällä”. Jos näin on, voi johtaja levollisin mielin keittää kahvit ennen töihin lähtemistä. Jos mittareista joku välkkyy punaisella, on asiaan syytä puuttua ripeästi ja hörpätä automaattikahvit vasta perillä.

Tuomas Kautto muistuttaa, että kybermaailman uhat ja haasteet ovat sellaisia, että kaikkeen on varauduttava. Jos esimerkiksi hakkerit koputtelevat porteilla, siitä pitäisi saada heti tieto valvomon ruudulle, sillä vauriot kyberiskusta voivat olla todella isoja.

Reijo Tiilikainen pohtii keinoälyn mahdollisuuksia esimerkiksi sen varalle, että hakkeritorjunta pettää ja asiakkaan eri toimintoja joudutaan suojaamaan.

”Keinoäly voisi auttaa ennakoimaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Uuden keksinnöt tulevat nopeasti tänne turvallisuusalan piiriin ja niitä päästään tuoreeltaan hyödyntämään, luonnollisesti lainsäädännön raamittamissa puitteissa”, Tiilikainen sanoo. ”Keinoäly tunnistaa, mutta ihminen tekee päätökset.”