Taloyhtiön ongelmat kuntoon turvallisuuden parantamisella

/global/scaled/720x313x0x72x720x313/Other-certegoFI-photos-brand-library-Helokantalot.jpg

Artikkeli julkaistu: Keskisuomalainen 24.6.2020. Kirjoittanut Jorma Rahkonen. Kuva: Sami Saarenpää

Jyväskyläläisessä jättitaloyhtiössä herättiin huumeisiin ja rauhattomuuteen – ongelmat ratkaistiin nopeasti yksinkertaisin keinoin, kirjoittaa Keskisuomalainen 24.6.2020 julkaistussa artikkelissa.

Jyväskylän suurimpiin kuuluva asunto-osakeyhtiö oli menossa toivottamaan jamaan. Oli pakko ruveta oikeasti tekemään asioille jotain.

Asunto-osakeyhtiö Jyväskylän Helokantaloissa Keltinmäessä on alle vuodessa saavutettu merkittäviä tuloksia. Talot ovat rauhoittuneet oleellisesti, huumeongelma on saatu kitkettyä ja asukkaita on onnistuttu houkuttelemaan mukaan talon asioiden parantamiseen.

Muutos lähti liikkeelle talossa neljä asuntoa omistavan Janne Cederbergin ja muutaman muun osakkeenomistajan huolesta.

– Oli pakko tehdä jotain. Jos mitään ei olisi tehty, yhtiö olisi mennyt tosi toivottamaan jamaan. Asuntoihin ei olisi saanut vuokralaisia tai asuntoja ei saisi myytyä pois, kertoo Cederberg, joka toimii Helokantalojen hallituksen puheenjohtajana.

– Tavoitteenamme on elävöittää Keltinmäkeä alueena ja saada positiivista nostetta negatiivisen näkyvyyden sijaan. Pidemmän ajan ongelma oli, että yhtiössä oli paljon huumeidenkäyttöä. Loppukesän 2019 jälkeen yhtiöstä on häädetty yli 10 häiritsevää asuntokuntaa, Cederberg selvittää.

Taloyhtiöön asennettiin kevätkesällä 2019 Certegon toimesta ABLOY PULSE -elektromekaaniset lukot ja valvontakamerat. Ne ovat olleet keskeisessä asemassa taloyhtiön rauhoittumisen näkökulmasta. Myös vartija varmistaa kierroksillaan, että mennään parempaan suuntaan. 

Vehreän luonnon keskellä sijaitsevissa taloissa on potentiaalia kehittyä viihtyisäksi asuinpaikaksi. Viihtyisyyteen onkin panostettu. Taloyhtiöllä on vehreällä pihalla istutuslaatikoita hyötykasvien viljelemiseen ja alueella on oma yhteiskäyttöauto. Taloyhtiössä on lisäksi paljon yhteisiä tiloja, kuten saunoja, kerhohuone ja punttisali.

Taloyhtiöllä on myös omat suomen- ja englanninkieliset nettisivut, joissa opastetaan muun muassa, mitkä asiat ilmoitetaan huoltoyhtiölle, mitkä isännöitsijälle ja mitkä Certegolle tai asunnon omistajalle.

– Vaikeassa tilanteessa pystyy tekemään tosi paljon, hän sanoo.

– Kun turvallisuus on nyt saatu kuntoon, pystymme parantamaan monia muita asumisviihtyvyyteen liittyviä asioita, jatkaa Cederberg tyytyväisenä.

Lue koko artikkeli täällä>>

Katso kohdevideo>>