Haltija havainnoi…

/global/scaled/1886x820x0x400x1000x435/Other-certegoFI-photos-brand-library-ekstroja_nettikokoa2000px-1.jpg

Olipa kerran… vai miten ne tarinat alkoivatkaan? Olisiko aloitus sopivampi satuun kuin tosielämään, ehkä. Jälkimmäisestä on kuitenkin kyse, vaikka turvallisuuden näkökulmasta toivoisin tämäkin tarinan olevan satua.

Kerron tarinan muunnelluin tapahtumapaikoin ja henkilöin, heitä suojatakseni, mutta kaikki muu on täysin totta ja voisinko jopa sanoa, että arkipäivää.

Veikko Hiljanen on tunnollinen kunnossapitotyötekijä metalliteollisuuden tehtaalla. Hän oli tullut yritykseen töihin jo vuosia sitten. Hänen toimenkuvaan kuuluun tehdaskiinteistön huolto- ja ylläpitotyöt. Aikojen saatossa Veikon vastuulle oli myös langennut avaimien jako. Jossain vaiheessa tehtaalle on hankittu työajanseurantajärjestelmä, jonka vanavedessä myös muutama ovi lisättiin kulunvalvonnan piiriin. Olihan se työntekijöillekin kätevää, kun ovista pystyi kulkemaan samalla kortilla, mitä sitten piti näyttää kellokorttimasinalle.

Veikko muistaa hyvin, että silloin kun taloon pääsi vain mekaanisilla avaimilla, avainluovutuksia oli runsaasti enemmän. Nykyisin kulkukortit luovuttaa henkilöstöhallinto ja Veikon ei siihen tarvitse puuttua. Silloin harvoin, kun jotain pitää luovuttaa, Veikko ottaa kuittauksen lukituskansioon.

Tehtaanjohtaja tuli tässä muutama päivä sitten kyselemään Veikolta, että kenellä kaikilla tiloihin on avain. Veikko vastasi, että kaikilla sellaisilla, joille herra johtaja sen on pyytänyt antamaan. Johtajan poissa-ollessa myös sihteerin lupa on riittänyt.

Johtaja kysyi pian lisää; Mitenkäs sitten ne jotka meiltä on lähteneet? Veikko tunsi jo hien ja punoituksen nousevan kasvoille. Niin, sitä hänkin oli joskus miettinyt. Totta kai sitä kuuli aina kun joku oli poistunut palveluksesta, vuosikymmen sitten vielä muisti ne kasvoiltakin, mutta nyt ei enää tahdo muistaa. Veikko ei ole kokenut, että hänen pitäisi lähteneiden omaisuuden perään kysellä – eikös se ole niiden esimiesten tehtävä?

Perinteinen tilanne; minä luulin, että sinä hoidat…

Huonosti hoidettu avainhallinta on kasa olettamuksia. Vastuut, velvollisuudet ja toimitavat ajautuvat tietylle tasolle aikojen saatossa ja usein niitä ryhdytään kyseenalaistamaan vasta kun jotain tapahtuu.