Enimmäistyöaika tasoittaa työntekoa
Uuden työaikalain keskeisimpänä muutoksena on vuosittaisen enimmäistyöajan säätäminen keskimäärin 40 tuntiin viikossa. Työpaikoilla voidaan tarvittaessa sopia 48 tunnin työviikosta kuuden päivän aikana. Päivittäinen työaika saa kuitenkin maksimissaan olla 10 tuntia. Viikoittaisen työajan tulee tasoittua neljän kuukauden jaksossa 40 tuntiin.
Etätyö viralliseksi työajaksi
Aiemmin työaikalaissa työaika on määritelty työpaikalla tehtäväksi työksi. Uusi työaikalaki tuntee jatkossa etätyön yhtäläisenä työn teon muotona, eikä työn tekeminen ole enää paikkasidonnaista. Työajaksi lasketaan jatkossa esimerkiksi kotona, junassa tai kahvilassa tehty työ, mikäli työtehtävät sen mahdollistavat.
Joustotyö tuo joustoa työviikkoon
Joustotyö on suomalaisen työlainsäädön uusi tulokas, joka on tarkoitettu asiantuntijatehtävissä toimivien työaikamuodoksi. Joustotyö mahdollistaa, että työntekijä pystyy itse päättämään vähintään puolet työajastaan, eli missä ja milloin hän työtä tekee. Hänen tulee kuitenkin jollain tavalla osoittaa mihin tehty työaika sijoittuu, esim. työajanhallintajärjestelmän avulla. Enimmäistyöaika koskee myös joustotyön tekijää. Joustotyötä tehdään pääsääntöisesti arkipäivisin, mutta se mahdollistaa työnteon siirtämisen viikonloppuihin.
Työaikapankista lisää vapaa-aikaa
Vuoden alusta kaikilla työpaikoilla on mahdollisuus ottaa käyttöön työaikapankki. Työaikapankkiin voidaan tallentaa kaikkia rahallisia korvauksia, jotka ovat muutettavissa ajaksi, esim. lomarahoja, lisä- ja ylitöitä, liukumaan kertyviä tunteja sekä muita aikaperusteisia lisiä. Työntekijällä on oikeus saada työaikapankkiin kertynyttä vapaata vähintään kaksi viikkoa vuosittain. Työnantajan velvollisuus on mahdollistaa vapaan pitäminen kuuden kuukauden sisällä pyynnöstä. Työaikapankki voidaan ottaa käyttöön joustavasti yrityksen sisällä koko henkilöstölle tai yksittäisille henkilöstöryhmille.
Lisää mahdollisuuksia liukuvaan työaikaan
Myös liukuvasta työajasta saa jatkossa sopia nykyistä väljemmin. Liukuvaa työaikaa pystyy jatkossa jaksottamaan. Enimmäissaldo nousee 60 tuntiin ja työntekijä voi jakaa työpäivänsä kahteen osaan, kuitenkin niin, että vuorokausilepo täyttyy.