‹ Katso kaikki artikkelit Henkilö asentaa lukon oveen

Lapinmiehen vinkit kovissa pakkasissa työskentelyyn

9. maaliskuuta 2023

Viileät terveiset Sodankylästä! Pakkanen tuo omat haasteensa ulkona työskentelyyn työssä, joka vaatii sorminäppäryyttä ja tarkkaa työskentelyä.

Haastattelimme pohjoisen asentajaamme siitä, miten pakkanen vaikuttaa hänen työhönsä ja millaisia vinkkejä hänellä on jakaa meille ääriolosuhteissa työskentelyyn. 

-10 asteessa

pystyy vielä tekemään töitä ilman, että täytyy käydä jatkuvasti lämmittelemässä käsiä. Kädet jäätyvät herkimmin, koska paksuja hanskoja ei pysty käyttämään sorminäppäryyttä vaativissa töissä, kuten pikkujohtimien liittämisessä. Pikkutarkkaa työtä tai työstämistä on turha edes yrittää paksummilla hanskoilla.

Metalliovet ovat kylmillä keleillä keljumaisia työkohteita, koska pakkanen ja metalli ovat hieman huono yhdistelmä. Puuovia on mukavampi käsitellä kylmällä. Myös veto on vihollinen, kun oven raossa työskennellään.

-20 asteessa

alkaa jo sormet jäätymään ja kylmä tarttumaan nopeammin. Täytyy käydä autossa tai sisällä lämmittelemässä useammin, jotta pystyy jatkamaan töitä ja tekemään työt valmiiksi. 

-25-30 asteessa

pystyy ulko-ovella olemaan vain minuutteja kerrallaan ja sitten alkaa tunto lähteä sormista. Näissä lämpötiloissa metallioveen koskeminen on erittäin huono idea asennushanskoilla, koska rauta on niin kylmää, että sormet jäätyvät heti kun ovesta ottaa kiinni. Kannattaa mahdollisimman vähän aikaa koskea oveen, heloihin, painikkeisiin yms. metallisiin asioihin, koska ne saavat kylmän tarttumaan helposti, ja sitten vilu ei meinaa lähteä millään pois.

Kädenlämmittimet ovat oiva keksintö, joita kannattaa testata taistelussa kylmyyttä vastaan.

Pilkkihaalarilla tarkenee

Kerrospukeutuminen on pohjoisen leveyksillä ykkösjuttu. Kun etukäteen miettii kerraston, on vaatetusta helppo vähentää, jos päivässä sattuu olemaan sekä sisä- että ulkotöitä.  Pohjoisessa meillä on pilkkihaalarit vakiovarusteena siltä varalta, jos joutuu pakkasilla paljon ulko-ovia työstämään. Pilkkihaalarin saa kätevästi vetäistyä työvaatteiden päälle. Myös työkenkien tulee olla hyvät, jottei kylmä hiivi kengän läpi varpaisiin.

Ja lopuksi hän vielä jatkaa ”koska täällä napapiirin leveyksillä on talvella pimeä yötä päivää, saa pitää jatkuvasti huolen siitä, että otsalampussa on aina virtaa, jotta näkkee tehä töitä.”

Tsemppiä kaikille ulkotyön sankareille pakkaskeleihin, suomalaisella sisulla!

‹ Katso kaikki artikkelit