Maailman ensimmäinen automaattisesti valvottu lentokenttä sijaitsee Suomen Nummelassa

Nummelan lentokentällä on käytössä ainutlaatuinen, miehittämätön lennonvalvontaratkaisu. Nimeä CAMARS3 kantava järjestelmä on kehitetty Saabin, Combitechin ja CERTEGOn välisessä yhteistyössä. Nummelalle panostus järjestelmään on osa suurempaa murrosta, sillä lentokenttä on ottanut vastaan suuren osan lakkautetun Malmin lentokentän liikenteestä.

CAMARS3 on uniikki kokonaisratkaisu, joka mahdollistaa valvomattomien lentokenttien entistä turvallisemman käytön. Halutulle alueelle lentokentän ympärille luodaan ikään kuin näkymätön aita, niin kutsuttu geo-fence.

Järjestelmä havaitsee kiitotiealueella tai muulla määritellyllä alueella olevat esteet, esimerkiksi villieläimet ja välittää tiedon automaattisesti valvontajärjestelmän kautta lentäjälle.

Järjestelmään kuuluvat kamerat havaitsevat liikkumattomat esteet tutkan seuratessa liikkuvia kohteita. Kun tutka havaitsee liikkeen, aktivoi se myös automaattisen kuulutuksen varoittaakseen kentällä liikkuvia.

CAMARS3 sisältää lisäksi integraatiot lentokentän sääasemaan, kiitotievaloihin sekä kulunvalvontaan.

Sujuvaa yhteistyötä neljän toimijan kesken

Ratkaisu suunniteltiin ja toteutettiin neljän toimijan yhteistyönä kunkin tuodessa projektiin omaa erityisosaamistaan. CERTEGO toimitti ja asensi kentälle IP-osoitteelliset kamera- ja maatutkajärjestelmät sekä ulkotornikaiuttimet. Saab ja Combitech vastaavat järjestelmään integroiduista automaattisen valvonnan järjestelmistä. 

”Certegon vaativien kohteiden turvallisuuteen liittyvää kokemusta ja hyväksi havaittuja turvallisuusratkaisuita sovellettiin nyt ainutlaatuisella tavalla. Saabin ja Nummelan lentokentän toimijoiden kanssa yhteistyössä saimme rakennettua miehittämättömälle kentälle täysin automaattisesti toimivan turvallisuusjärjestelmän, joka on uniikki maailmassa”, kommentoi myyntijohtaja Janne Antila Certegolta.

”Uudistuneet ilmailumääräykset mahdollistavat jopa kaupallisen ilmailun valvomattomille lentopaikoille. Toiminnan riskinarvioinnin vastuu jaetaan jatkossa itse lentokentälle. Kiitotiellä olevien esteiden tunnistaminen on kriittistä, kun halutaan toimia mittarilentosääntöjen mukaisesti yöllä tai huonoissa sääolosuhteissa. CAMARS3 mahdollistaa automaattisesti valvotun ilmailutoiminnan nykyaikaisten turvallisuusstandardien mukaisesti, ja tavoitteenamme onkin saada ratkaisu käyttöön laajemmin”, sanoo Magnus Johansson, Combitech AB:n liiketoiminta-alueen johtaja.

”Nummelan lentokenttäalueen tekee erityiseksi sitä ympäröivä, kuntalaisten aktiivisessa käytössä oleva virkistysalue. Tämän lisäksi Malmin lentokentältä on siirtynyt paljon lentoliikennettä Nummelaan, mikä on vilkastanut kenttää entisestään. Automaattisen valvontajärjestelmän tuominen kentälle on yksi keskeinen toimenpide koko alueen turvallisuuden kehittämiseksi. Odotan, että uusi automaattinen valvonta auttaa pitämään ulkopuoliset pois kentältä ja varmistamaan niin jalankulkijoiden kuin laskeutuvien koneiden turvallisuuden”, pohtii Nummelan lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Tom Arppe.

 

Lisätiedot:

Janne Antila
Aluemyyntijohtaja

janne.antila(a)certego.fi
+358 50 469 4508