Lahden ammattikorkeakoulu on hallittu tilapalapeli

Lahden ammattikorkeakoulun, LAMK:n, lahtelaiseen tehdaskiinteistöön saneerattu uusi kampus avattiin opiskelijoille syyskuun alussa 2018. Eräs Euroopan edelläkävijäkampus on ollut visiona viitoittamassa projektia. Videolla kampuksen projektijohtaja Satu Hyökki kertoo kampusturvallisuudesta.

Turvallista ja huoletonta kulkemista

Edelläkävijyys on ollut vahvasti myös CERTEGOn turvallisuus- ja lukitussuunnittelun lähtökohtana, ja lopputulos onkin vailla vertaa myös turvallisuuden ja huolettoman kulkemisen näkökulmista.

”LAMK:n uudella kampuksella turvallisuus on ollut yksi keskeisistä lähtökohdista suunnittelun alkumetreistä alkaen. Vaikuttavan, yli 420 palan tilapalapelin luomisessa ja tilojen rakentamisessa on lähdetty oppilaitosturvallisuuden suosituksista. Suositusten pohjalta erityishuomiota on kiinnitetty muun muassa poistumisteihin ja sisälle suojautumiseen”, kertoo Satu Hyökki, LAMK:n kampuksen projektipäällikkö.

Yhteiskäyttöisyys toteutuksen lähtökohtana

Kampus on suunniteltu kolmijakoiseksi siten, että julkisimmat tilat ovat sisäpihan äärellä, sen jälkeen avautuvat puolijulkiset tilat ja kauimpana rakennuksen vaipassa sijaitsevat yksityisimmät tilat. Julkiset tilat ovat aukioloaikoina kaikkien saavutettavissa ja palvelutilat, jotka sijaitsevat julkisen ja puolijulkisen alueen äärellä, ovat nekin soveltuen avoimia. Kulkemiseen liittyvät asiat nousevat tärkeään asemaan toimivan ja yhteiskäyttöisen kampuksen arjessa.

”Alusta lähtien oli selvää, että tarvitsemme toimivan sähköisen kulunvalvonnan. Opiskelijat ja henkilöstö kulkevat yksityisiin ja puolijulkisiin tiloihin avainkorteilla, joihin annetaan jokaiselle soveltuvat oikeudet. Digitaaliset turvallisuuteen liittyvät ratkaisut ympärivuorokauden auki olevalla kampuksella ovat tärkeässä roolissa, näissä LAMK on luottanut CERTEGOn asiantuntijuuteen. Yhdessä olemme saaneet aikaan turvallisuusratkaisuiltaan tämän päivän vaatimuksiin vastaavan kampuksen”, Hyökki avaa kampuksen ratkaisuja.

LAMK-kampus-3

Turvallisuuskulttuuria rakentamassa kampusyhteisössä


Kampukselle löydettiin toimivat ratkaisut myös pajatilojen koneiden ja laitteiden käytön turvallisuuden lisäämiseen ja joustaviin säilytysratkaisuihin, jotka on integroitu kulunvalvontakokonaisuuteen. Paitsi tekniset ratkaisut, myös toimivan turvallisuuskulttuurin luominen on olennainen asia kampusyhteisössä. Kulkukortti on näkyvä tunniste kuulumisesta kampusyhteisöön.

”CERTEGO on luotettava kumppani kun tulee aika kehittää luotuja ratkaisuja edelleen tai luoda jotain aivan uutta turvallisuuden saralla”, Hyökki toteaa lopuksi.

Toteuttamamme ratkaisut lyhyesti:

Pääohjelmistona SaaS-palveluna toimitettu ABLOY OS, johon integroitu:

  • Kulunvalvontaa eri tekniikoin (langattomat ja kiinteät ratkaisut)
  • Koneiden ohjaukset (opiskelijoiden pätevyydet)
  • Lokerikkojen hallitut lukitukset
  • Kameravalvontajärjestelmät (prosessi & yleisvalvonta)
  • Opiskelija- ja henkilökuntakortit ja muut kulkutunnisteet
  • Rikosilmoitinjärjestelmät
  • Elektromekaaniset lukostot ja muut lukitukset
  • Koneistot ja muut heloitukset

Lisätiedot:

CERTEGO Lahti

Tutustu LAMKin uuteen kampukseen tästä.