Avaimet ansaitsevat tulla turvatuiksi

Other-certegoFI-photos-brand-library-Avainhallintaasiakkaat-1

Kiinteistö, oli se sitten koti tai työpaikka, on omistajalleen arvokas. Asianmukaisella avainhallinnalla voidaan ennen kaikkea parantaa kiinteistön turvallisuutta, mutta säästää samalla merkittävästi työaikaa ja kustannuksia.

Liian usein avainhallintaa tehdään kiireessä ja muun työn ohella. Avainhallintamappeja säilytetään lukitsemattomissa kaapeissa ja avainten kuittaamiseen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Avaimia saatetaan säilyttää useissa eri lukkoliikkeissä ja niiden paikantaminen on työlästä, puhumattakaan uudelleensarjoittamisesta. Pahimmillaan yleisavaimia ja huoltoavaimia puuttuu, mikä tekee ison aukon kiinteistön turvallisuuteen. Toiminta on levällään ja kaiken lisäksi työlästä.

"Kuun vaihteessa esimerkiksi yksin CERTEGOn Forumin avainhallintapisteessä käy yli 100 asukasta hoitamassa avainten palautuksia ja noutoja. Tämä ei ole ammattitaitoisesti ja asiansa osaavalle avainhallintayksikölle ongelma. Monelle isännöitsijälle avainhallinta on kuun vaihteen rumba kaiken muun työn päälle", kertoo CERTEGOn kokenut palvelupäällikkö.

"Kuulin kerran Lauttasaaressa putkiremonttikohteesta, jossa oli remonttimiehille jaettu yleisavaimia ilman kuittausta remontin ajaksi. Näin ollen avainpalautuksia ei pystytty myöskään valvomaan. Lukkojen uudelleensarjoittaminen jäi remontin jälkeen tekemättä. Kului kolme kuukautta putkiremontista kun taloyhtiön kanahäkkeihin murtauduttiin. Siitä kaksi vuotta eteenpäin, tuli taloyhtiöön julkisivuremontti. Jälleen oli rakennusmiehiä liikkeellä. Edellisestä kokemuksesta oppimatta, uudelleensarjoitusta ei tälläkään kertaa tehty. Kaksi kuukautta julkisivuremontin jälkeen kanahäkkeihin murtauduttiin. Tämä kaikki olisi voitu estää asianmukaisella avainhallinnalla ja uudelleensarjoituksilla."

Kattavaa avainhallintapalvelua

CERTEGO tuottaa avainhallintapalveluja niin asuinkiinteistöille kuin yrityksille ja julkisyhteisöille, kuten toimitiloille, teollisuudelle ja sote-segmentille. Avainhallinnassa noudatetaan Finanssiala ry:n avainturvallisuusohjetta.

"Jo yksin toimitilojen avainhallinnassa ja kuittauksissa on työsarkaa. Kiinteistöpäällikkö tai turvallisuuspäällikkö vastaa usein avainkuittauksista ja kulkutunnisteista. Myös vartijat saattavat ottaa vastaan kuittauksia. Ketjun katkeamattomuus on huolestuttavaa. Tämäkin olisi ammattimaisesti hoidettuna ennakolta vältettävissä. Avainten luovuttaminen on avainhallinnan tärkein lenkki", selventää Luumi.

Ketjun katkeamattomuus on huolestuttavaa

CERTEGOn avainhallinta kattaa haltuunottovaiheessa avainten inventaarion, jossa selvitetään avainten lukumäärä, sijainnit ja elinkaareen liittyvät asiat, kuten patenttisuoja.

"Avainhallinnan asiantuntijana raportoimme asiakkaan avainten tilan tarkasti ja annamme suosituksemme myös lukostosaneeraustarpeista. Taloyhtiöille puhutaan avainhallinnan osalta varsin pienistä kustannuksista, mutta turvallisuusnäkökulmasta asiantunteva avainhallinta tuo merkittävän parannuksen taloyhtiöturvallisuuteen ja ajansäästön isännöinnille. Isännöitsijä saa samalla kumppanikseen lukituksen ja avainturvallisuuden asiantuntijan, jonka kanssa yhteistyössä voidaan kehittää myös taloyhtiöiden kulkemisen turvallisuutta", valottaa CERTEGOn palvelupäällikkö.

Avainhallinta tuo merkittävän parannuksen taloyhtiöturvallisuuteen ja ajansäästön isännöinnille

Oviympäristön kaikki palvelut on mahdollista hoitaa yhden valtakunnallisen toimijan kautta aina avainten luovutuksista ja palautuksista ovien uudelleensarjoituksiin ja huoltoon. Kaikki hoituu yhden asiakaspalvelun kautta ja asiakas voi valita, mitä avainhallinnan toimipistettä käyttää. Lisäavaimet ja uudelleensarjoitukset hoituvat mistä tahansa toimipaikasta käsin.

Elektromekaaniset avaimet muuttavat avainhallintaa

Nykyaikaiset elektromekaaniset avaimet ovat helpottaneet avainhallintaa, mutta vaativat yhtälailla ammattitaitoista hallinnointia. Niiden poikkeava hallinta on tuottanut itsehoidetulle avainhallinnalle haasteita henkilöstön perehdyttämisen ja koulutuksen näkökulmista. Satunnaisesti tekevälle kulkuoikeuksien hallinta ei ole aivan yksinkertaista.

Toteutimme suurelle suomalaiselle energiayhtiölle lukitusuudistuksen, jonka ansiosta yhtiön avaintarve väheni 37 000 avaimesta alle 1 500 avaimeen. Hoidamme lukitusuudistusprojektien lisäksi elektromekaanisten avainten hallinnan asiakkaan puolesta (esim. Abloy Protec2 Cliq ja iLOQ). Ohjelmoimme päivittäin palvelupyynnöistä uusia avaimia, sekä muutoksia kulkuoikeuksiin.