Vain paras kelpasi Espoon Suvikummussa

Kun Espoon Tapiolassa sijaitsevaan arvokohteeseen lähdettiin suunnittelemaan lukkoremonttia, oli asukkaiden tavoite selvä: vain paras kelpaa.

Suvikumpu on pala suomalaisen puutarhakaupunkiarkkitehtuurin lähihistoriaa

Suvikummussa kävellessä ei aina muista liikkuvansa yhdessä Espoon suurimmista aluekeskuksista. Matalat kerrostalot maastoutuvat mäntyjenja koivujen lomaan kuin olisivat osa ympäröivää luontoa. Ei silti pidä antaa vaikutelman hämätä: Tapiolan ytimeen on alle kilometrin matka. Suvikumpu on pala suomalaisen puutarhakaupunkiarkkitehtuurin lähihistoriaa. Raili ja Reima Pietilän kynästä syntynyt alue kätkee sisäänsä aikansa luovinta asuntorakentamista.

Myös asukkaat tunnustavat kotitalojensa arvon. Kun Suvikummunrinne 2:n osakkaat ryhtyivät suunnittelemaan lukkoremonttia, sitä ajateltiin alusta lähtien sijoituksena.

"Taloyhtiöiden päätöksenteko keskittyy tyypillisesti yhden kysymyksen ympärille: mitä tämä maksaa. Me halusimme halvimman vaihtoehdon sijaan löytää arvokkaalle yhtiöllemme parhaan mahdollisen ratkaisun”, kertoo osakas Matti Heikkilä.

Lisää älyä lukkopesiin

Suvikummunrinne 2 on verrattain pieni taloyhtiö. Kohteessa on hieman yli 20 asuntoa kolmessa portaassa sekä muutama osake omalla sisäänkäynnillään. Ennen lukkoremonttia taloyhtiössä oli alkuperäiset ABLOY CLASSIC -lukot vuodelta 1982. Vanhan lukitusjärjestelmän tilalle haluttiin turvallinen ja älykäs korvaaja. ABLOY PULSE -järjestelmän toimintaperiaate vaikutti heti kiinnostavalta.

"On kiehtovaa, että tieto ovien käyttöoikeuksista kulkee avainten mukana. Vakuutuimme myös pilvipalveluun perustuvasta kulunhallinnasta. Suvikummussa on viime vuosina liikkunut asuntomurtoihin erikoistuneita ryhmiä. Uuden järjestelmän ansiosta saamme parannettua yhtiön turvallisuutta”, Heikkilä kertoo.

Osakkaat valitsivat PULSE-ratkaisun hallituksen esittelemien vaihtoehtojen joukosta taloyhtiön kokouksessa keväällä 2018. Lukkojen asennus toteutettiin saman vuoden marras-joulukuussa.

”Yhteensä lukkoja asennettiin noin 50 kappaletta. PULSE on ulko-ovien päivittäviä lukijoita lukuun ottamatta täysin johdoton, mikä helpotti sen integroimista talon arkkitehtuuriin”, kertoo lukituksien suunnittelusta ja asennuksesta vastanneen CERTEGOn asiantuntija Mikki Anttila.

Luotettava ratkaisu – myös seuraavat 35 vuotta

Älylukko on Suvikummunrinne 2:n asukkaille pitkäaikainen sijoitus. Matti Heikkilän mukaan osakkaat toivovat, että uusi järjestelmä on käytössä vähintään yhtä kauan kuin edellinen.

”Meille älylukko on satsaus myös tulevaisuuteen. Luotamme siihen, että PULSE-järjestelmään tulee ajan mittaan lisäominaisuuksia, jotka voimme sujuvasti liittää olemassa olevaan kokonaisuuteen."

TEKSTI: Sanna Puutonen, SEK
KUVA: Wilma Hurskainen
Artikkeli on julkaistu 04/2019 Abloy-lehdessä

 

ABLOY-PULSE-Suvikumpu-Certego

PULSE-järjestelmä yhdistyy vaivattomasti ulko-ovien kevyeen arkkitehtuuriin. Lopputulokseen ja yhteistyöhön tyytyväisinä CERTEGOn projektipäällikkö Mikki Anttila (vasemmalla), Suvikummunrinne 2:n osakas Matti Heikkilä ja Abloyn projektipäällikkö Tapani Alanko.