Tutkinnosta varmuutta lähiesimiestyöhön

 

Kun Lahden CERTEGOn palvelupäällikkö Vesa Helminen asteli vuosi sitten AEL:n Lähiesimiestyön ammattitutkinnon ensimmäiselle lähiopetusjaksolle, ei ennakko-odotuksia juuri ollut. Kuusi vuotta esimiehenä toiminut Helminen huomasi kuitenkin nopeasti, että koulutuksesta sai vahvistusta omille ajatuksille eikä koulun penkiltä tarvinnut lähteä ihan ilman uusia näkemyksiäkään.

CERTEGOn ja AEL:n yhteistyössä järjestämän esimiesvalmennuksen tavoitteena on vahvistaa hyvää esimiehisyyttä CERTEGOssa antamalla lähiesimiestyötä tekeville välineitä oman tiiminsä arjen johtamiseen ja nykyajan esimiesten kohtaamiin haasteisiin. Viime keväänä aloittanut valmennusryhmä on juuri saanut todistuksena osaamisestaan virallisesti hyväksytyn Lähiesimiestyön ammattitutkinnon.

Vantaan CERTEGOssa tiimiesimiehenä toimivalle Ilkka Jokelaiselle koulutus osui juuri oikeaan hetkeen.

”Siirryin koulutuksen loppumetreillä projektinvetäjästä pienasennustiimin esimieheksi huollon puolelle. Ajoitus osui niin nappiin kuin nappiin voi osua! Olen seikkaillut firmassa monissa eri pesteissä ja tästä tiiminvetäjän paikasta innostuin heti. Tiedän, mitä työ on asennuspuolella ja koen, että itselläni on tiiminvetäjän roolissa annettavaa ja tarvittavaa ymmärrystä. Koulutus antoi osaamista ja varmuutta henkilöstöhallinnollisiin asioihin”, avaa koulutuksen antia Jokelainen.

Molemmat korostavat, ettei vanhanliiton tehtaanjohtaminen enää kanna esimiestyössä pitkälle. Ihmisten lukutaito ja kommunikointi ovat avainasemassa. Kun tilanteenlukutaito on kunnossa, harvemmin tulee yllättäviä esimiestilanteita kohdalle.

”Olemme saaneet tiimin kanssa luotua sellaisen yhteishengen, että puolin sun toisin tiedämme, missä mennään. Koulutuksesta sain arkeeni yhden merkittävän opin: lasken nykyään mielessäni pari kolme sekuntia ennen kuin avaan suuni, viestinnän merkitystä kun ei voi korostaa liikaa”, kertoo Helminen.

Hyvän työn mahdollistajat

Molemmat miehet suosittelevat koulutusta ehdoitta. AEL:n kouluttajat koettiin vankkoina ammattilaisina, kuten myös ulkopuoliset vierailevat asiantuntijat. Koulutuksen parhaana antina oli kuitenkin vertaistuki, jonka ryhmä antoi. Sai puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

”Lainsäädäntöpuoli tuntui ennakolta kuivimmalta aiheelta, mutta se olikin valmennuksen yksi antoisimmista teemoista, joka jäi mieleen. Sain suoria neuvoja, miten asiat kuuluu lainsäädännöllisesti tehdä oikein ja varmuutta esimiestyöhön”, innostuu Jokelainen.

Kun Jokelaiselta kysyy, minkä hän kokee työssään tärkeimpänä asiana, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

”Mun tehtävänä on mahdollistaa mun tiimille töiden tekeminen mahdollisimman kivuttomasti, ja tietenkin taloudellisesti kannattavasti. Myös työturvallisuuden varmistaminen on yksi tärkeimpiä, ettei jätkät telo itseään. Mulle on tärkeää, että kundien on hyvä tehdä töitä, silloin onnistutaan. Menen töihin aina ensimmäisenä ja kuuntelen, ja välillä toimin ukkosen johdattimenakin. Työurani aikana on ollut yksi sellainen esimies, jota katson ylöspäin. Tavoitteenani on, että osaisin itsekin hoitaa esimiestyöni niin, että saisin arvostusta esimiehenä”, jatkaa Jokelainen.