ABLOY-PULSE-huoleton

Vertailussa nykyaikaiset lukitusratkaisut

Perinteinen mekaaninen vai nykyaikainen elektromekaaninen lukitus?

Maailma on sähköistynyt ja digitalisoitunut vauhdilla viimeisen vuosikymmenen aikana, myös lukitus on seurannut kehityksen mukana. Lukon perustehtävä on estää ulkopuolisten pääsy kiinteistöön, mutta se pystyy tänä päivänä paljon muuhunkin. Kun kotiin tuotavat palvelut, kuten kaupan tai ravintoloiden ruokakuljetukset ja siivouspalvelut lisääntyvät, Airbnb:n tapaiset lyhyet vuokraukset yleistyvät, on lukituskin uuden edessä. Aika monen muunkin kuin asukkaan pitäisi päästä kiinteistöön sisään vähintään ulko-ovesta.

Edelleen noin 90% Suomen taloyhtiöissä kulkeminen sujuu perinteisen mekaanisen avaimen avulla, mutta elektromekaanisen lukituksen osuus kasvaa sitä mukaa kun vanhojen taloyhtiöiden lukituksia uusitaan. Uudisrakennuskohteissa nykyaikainen kulkeminen otetaan huomioon luonnollisesti jo rakennusvaiheessa.

Other-certegoFI-photos-brand-library-EASY_Web_kuvia7

Mekaaninen lukitus

Perinteinen mekaaninen lukitus on edelleen toimiva ja turvallinen vaihtoehto taloyhtiöissä, joissa asukkaiden vaihtuvuus on pientä ja ilkivallalta on tähänkin asti säästytty.

 • Edullinen alkuinvestointi
 • Käyttö tuttua
 • Pitkä toiminnallinen elinkaari, mutta avaimet kopioitavissa
 • Huolto helppoa, tippa lukkoöljyä silloin tällöin riittää
 • Mekaaninen sarjoitus kankeaa
 • Räätälöidyt sarja-avaimet käytännössä mahdottomia toteuttaa jälkikäteen
 • Turvallisuustason ylläpitäminen vaatii erityisen tarkkaa käyttöä

Suosituin mekaaninen lukitusratkaisu on ABLOY EASY, jonka patentti on voimassa vuoteen 2040.

Other-certegoFI-photos-brand-library-iLOQ_Online

Elektromekaaninen lukitus

Taloyhtiöissä, joissa asukkaat vaihtuvat tiuhaan, yleiset tilat ovat ahkerassa käytössä (kuten pyykkitupa, kuntosali, kerhotilat), ja erilaisia kotiin tuotavia palveluita käytetään tiuhaan, ovat sähköisen lukitusratkaisun hyödyt kiistattomat.

 • Kalliimpi aloituskustannukseltaan, mutta edulliset elinkaarikustannukset
 • Ei umpeutuvaa patenttia; vahva salaus eli ei voi luvatta kopioida
 • Avaimen kadotessa, avain voidaan poistaa käytöstä ilman mekaanista sarjoitusta
 • Yksilölliset avainmuutokset
 • Ei paristoja eikä kaapelointeja
 • Online-järjestelmä: kohteeseen ei tarvitse mennä tekemään muutoksia
 • Jokaisesta avauksesta jää jälki, tilan viimeisin käyttäjä selvitettävissä
 • Rajaton elinkaari, turvallisuustaso säilyy aina halutulla tasolla

Suosittelemme kotimaisia, laadukkaiden valmistajien tuotteita:

Esimerkkitaloyhtiöt

Asunto-osakeyhtiöt Marjanpoimuri, Marjanpuhdistin ja Marjasurvin uusivat taloyhtiölukituksensa vuonna 2019 ja tarkastelevat tilannetta kymmenen vuotta myöhemmin, vuoden 2029 heinäkuun alussa.

Taloyhtiöt ovat samankokoisia; 50 asuntoa, yleisissä tiloissa 26 lukkoa ja avaimia 250 kpl.

Alla oleva laskelma avaa eri lukitusratkaisuiden kustannuksia. Vaikka elektroninen lukitus on alkuinvestoinniltaan mekaanista huomattavasti kalliimpi, maksaa se itsensä takaisin arviolta reilun 10 vuoden jälkeen.

Case As. Oy Marjanpoimuri

As. Oy Marjanpoimuri päätyi uuteen mekaaniseen lukitukseen.

Lukituksen uusimisen kustannukset 11 500 €
Käyttökustannukset viidessä (5) vuodessa 6 682 €
Viiden asunnon lukot sarjoitettiin uudelleen kadonneiden avainten vuoksi. 2 500 €
Lisäavaintilaus 50 kpl 1 650 €
Kerhotilojen ja saunojen yhteiskäytön vuoksi tiloja sarjoitettiin uudelleen, yhteensä 8 lukkoa avaimineen 2 400 €
Ikkunaremontin vuoksi lisäavaimia teetetty remonttiyritykselle 4 kpl, joista 3 avainta on palautunut takaisin. Yksi huoltoavain katosi remontin aikana. 132 €
Kustannukset 10 vuodessa 24 864€


Kadonneiden avainten kohtalo ei ole selvinnyt. Lukoston turvataso alkoi laskemaan heti kadonneiden avainten vuoksi vuonna 2020.

Case As. Oy Marjanpuhdistin

As. Oy Marjanpuhdistin päätyi elektromekaaniseen vaihtoehtoon.

Lukituksen uusimisen kustannukset 20 774 €
Käyttökustannukset viidessä (5) vuodessa 1 795 €
Viiteen asuntoon tehty korvaava avain ja entinen avain on poistettu käytöstä. 420 €
Lisäavaintilaus 50 kpl 1 250 €
Kerhotilojen ja saunojen yhteiskäytön vuoksi tiloja ohjelmoitiin uudelleen 8 kpl. Uudelleenohjelmoinnin yhteydessä huomattiin lisätarve, ja ohjelmointisarjoitus tehtiin ”lennosta”. 100 €
Ikkunaremontin vuoksi ohjelmoitiin
4 lisäavainta, joiden voimassaolo päättyi kuukausi remontin päättymisen jälkeen.
3 avainta palautui takaisin, kadonneen avaimen kohtalo ei selvinnyt, mutta se on poistettu käytöstä, eikä sovi enää kiinteistön lukkoihin. 25 €
Kustannukset 10 vuodessa
24 364 €


Lukoston turvataso on vuoden 2019 tasolla.

Case As. Oy Marjasurvin

As. Oy Marjasurvin päätyi jättämään lukot ennalleen vuonna 2019.

Vuosien aikana asukkaat teettivät sarjoituksia omaan lukuun ja kotiin pääsemiseen tarvitaan 4 eri avainta. Ulko-oven avaimia on kuuleman mukaan löytynyt muutaman pikkukolttosia tekevän taskusta ja jopa talon kerhohuoneesta on tavoitettu ihmisiä, jotka eivät ole talossa ikinä asuneet.

Irtaimistoa on viety mukana ja seiniä töhritty. Pyykkituvasta katoaa vaatteita ja häkkivarastoihin on murtauduttu neljä kertaa. Ikkunaremontin tekijöille teetettiin 4 lisäavainta, eikä niistä ole sen koommin kuulunut mitään.

Kustannukset hankintahetkellä 0 €, mutta lukoston turvatasosta ei voida puhua mitään.

Asukkaat eivät viihdy taloyhtiössä ja jatkuvan ilkivallan vuoksi vastikkeet ovat normaalia korkeammat.

Yksi asia silti säilyy: kuljemme yhä kotiavain mukanamme – oli avain mekaaninen, sähköinen, tunnistelätkä tai koodi älypuhelimessa

Huomioi nämä viisi asiaa lukituksen valinnassa:

 1. Asukkaiden vaihtuvuus: Elektromekaaninen lukitus on toimivin vaihtoehto esim. vuokrataloyhtiöissä. Avainten hallinta helpottuu ja turvallisuustaso pysyy ennallaan vuokralaisten vaihtuessa.
 2. Lukoston ikä: Jos lukot ovat vanhoja, varaosia ei välttämättä ole enää saatavissa. Pelkkä uudelleensarjoitus ei ole tällöin enää mahdollista.
 3. Tulevat ja tehdyt remontit: Tulevissa remonteissa elektromekaaninen lukitus kannattaa vaihtaa jo ennen remonttia. Tällöin urakoitsijalle pystytään antamaan pääsyoikeudet tiettyihin taloyhtiön tiloihin, tietyn ajanjakson ajan. Jo toteutettujen remonttien osalta kannattaa tarkistaa, ovatko kaikki urakoitsijalle jaetut avaimet palautuneet ja onko tiedossa, kuinka monta kopiota niistä on teetetty.
 4. Yhteisten tilojen käyttö: Mikäli yhteisiä tiloja käytetään paljon, voidaan lukitusratkaisulla vaikuttaa tilojen turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen.
 5. Asukkaiden ikä: Lapset leikeissään saattavat kadottaa avaimia. Nuorilla korostuu helppo ja huoleton kulkeminen sekä palveluiden käyttö. Ikääntyneet ovat yhä valveutuneempia ja kiinnostuneempia uudesta tekniikasta.

Ota meihin yhteyttä

CERTEGO on kumppanisi turvallisuusratkaisuissa. Valtakunnallinen vaihteemme palvelee numerossa 010 700 700 ja sähköpostitse osoitteessa asiakaspalvelu@certego.fi. Voit etsiä lähimmän toimipisteesi täältä.

Täytä lomake niin olemme sinuun yhteydessä