‹ Katso kaikki artikkelit Piirustus sukelluspuvussa olevasta henkilöstä, joka vuokraa polkupyörän

Taloyhtiöpakina: Avattuja ovia ja kadonnut sukelluspuku

15. tammikuuta 2022

Avattuja ovia ja kadonnut sukelluspuku

Hallituksen jäsen soittaa puheenjohtajalle:       
”Moi, se on Hannes tässä. Meillä on illalla se hallituksen kokous ja siinähän oli esityslistalla irtaimistovaraston hävikki ja huoneistoissa A7, A11, A20 ja B32 tapahtuneet ihmeellisyydet. Irtaimistovarastoista on viety polkupyörä, sukelluspuku, pontikkapannu ja lumilauta. Yksi asukas oli ihmetellyt, kun ovi oli aukaistu ja samalla lyöty kiinni, eikä kukaan perheenjäsenistä ollut asialla. A11 on tietty selvä, koska hänellä siirtyy hiivapaketti jääkaapissa, aina saunavuoron aikana.”

”No terve vaan sullekin. Olikos meillä tietoa milloin nuo ovat tapahtuneet ja onko ilmoitettu poliisille, lähinnä häkkikomeroista?”


”On ilmoitettu, eikä mitään murtojälkiä löytynyt mistään ennen häkkivarastoja, eli tekotapa tuntematon. Sheriffi epäili, että ”murto” olisi tehty avaimilla. Siitä intoutuneena aloin selvittämään meidän avainmääriä ja tiedätkö mitä!? Sain tiedon, että huoltoavaimia on käytössä kolme ja niitä on valmistettu seitsemän kappaletta. Eikä siinä vielä kaikki. Yleisavaimia on tehty viisi ja kolme on tiedossa. Lukituksen patenttikin on mennyt jo hyvät ajat sitten umpeen. Nyt pitää sitten pikaisesti keksiä hyvät selitykset kokoukseen, koska nyt ei ole ihmisen hyvä olla. Mieti kun itse olet nukkumassa ja joku aukoo ovea.”


”Ei perskuta, tietääkö isännöitsijä ja kenen vastuulla avaimet ovat olleet näinä vuosina? Muistatko, onko lukitusta mainittu PTS:ssä? Meidäthän hirtetään pikkuvarpaasta grillikatoksen kattoon, jos meillä ei ole suunnitelmaa tai faktaa joko kokoukseen tai heti sen jälkeen.”


”No niinpä.”


Yllä oleva tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta on tositarinaan perustuva.

Vuosien mittaan taloyhtiöiden turvallisuus rapautuu kuin varkain vaihtuvien asukkaiden, taloyhtiöremonttien ja lukostopatentin umpeutumisen seurauksena. Onko omassa taloyhtiössäsi lukituksen uusiminen huomioitu taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmassa? 

Lukitus muuttuu maailman mukana

Kun maailma muuttuu, lukituskin muuttuu. Lukon tehtävähän on estää ulkopuolisten pääsy kiinteistöön. Kun kotiin tuotavat palvelut lisääntyvät, Airbnb:n tapaiset lyhyet vuokraukset yleistyvät, kotiin tuodaan yhä enemmän ruokaa kaupasta ja ravintolasta, on lukituskin uuden edessä. Aika monen muunkin kuin asukkaan pitäisi päästä sisään vähintään ulko-ovesta. Sähköiset lukot ovat noin kaksi kertaa kalliimpia kuin perinteiset. Halpa voi kuitenkin tulla kalliiksi, mikäli avaimia häviää tai niitä päätyy vääriin käsiin. Sähköinen lukitus toisi paljon enemmän turvaa, mutta vain harva taloyhtiö on niihin vielä päätynyt.

"Monella on käsitys, että mustapäinen, soikeareikäinen Abloyn Exec-avain on turvallinen. Se on monen mielestä perinteistä avainta turvallisemman näköinen ja tuo tunteen, että tämä on hyvä ja turvallinen avain. Harva tietää, että mustapäisen Exec-avaimen patenttisuoja meni kuitenkin umpeen muutama vuosi sitten. Nyt kuka tahansa pikasuutari tekee muutamassa minuutissa vastaavan avaimen", kertoo Certego Oy:n Lappeenrannan aluepäällikkö Teppo Halme.

Ei enää huolta kadonneista avaimista

Jos taloyhtiön yleisavain häviää, saatetaan joutua sarjoittamaan koko lukosto, ulko-ovet, yhteisten tilojen ja kaikkien asuntojen ovet. Yleensä hinnan vuoksi tyydytään siihen, että ulko-oven ja yhden asunnon ovi sarjoitetaan uudelleen. Samalla heikennetään asukkaiden turvallisuutta merkittävästi.

"Esimerkiksi lehdenjakajalla saattaa olla kymmeniä, jopa yli sata taloa jaettavana. Samoin vanhus- ja ruokapalvelutyöntekijöillä. Monella on aikamoinen nippu avaimia vastuullaan. Jos vaikka autossa on 200 avainta ja siihen murtaudutaan, tulee lukkojen uudelleensarjoittaminen kalliiksi ja sarjoittamatta jättäminen puolestaan aiheuttaa turvallisuusriskin asukkaille. Sähköisen lukitusjärjestelmän kautta asia hoituisi helposti, nopeasti ja edullisesti", Halme toteaa.

Joissain tapauksissa vakuutusyhtiö korvaa uudelleen sarjoitukset, mutta aika helposti kulut menevät avaimen haltijan vastuulle. Jos yleisavain häviää ja sillä tullaan asuntoihin ja viedään omaisuutta, on vakuutuskorvausten saaminen vaikeaa kun ei ole minkäänlaisia murtojälkiä eikä merkkejä väärinkäytöstä. Äskettäin huoltoliikkeeltä hävisi 6-kerroksisten talon yleisavain. Kaikki 36 asunnon sarjat ja 4-5 avainta laitettiin uusiksi. Hintaa tuli 8500 euroa. Lukitusyritykset varoittavat taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä myös avainten lainaamisesta. Mutta helposti saneerausten ja remonttien yhteydessä avaimia luovutetaan, eikä niitä aina muisteta ottaa takaisin.

"Me suosittelemme tällaisissa tapauksissa, kuten lukitusvalmistajatkin, että uusittaisiin, päivitettäisiin ja sarjoitettaisiin uudelleen kaikki lukot. Nykyisin ei tiedä kenellä avaimia on, ja miten paljhon niitä pyörii missäkin", Halme jatkaa.

Lukituksen huomiointi pitkän tähtäimen suunnitelmassa

Halme suosittelee kalliimmasta hinnasta huolimatta sähköistä lukitusta.

"Se on tarkemmin hallittavissa. Sähköisen lukituksen hallintajärjestelmästä on helposti nähtävissä kenellä avaimia on ja jos avain häviää, se saadaan ohjelmoitua pois käytöstä nopeasti ja pienillä kustannuksilla. Sähköisen järjestelmän hankkiminen on toki hieman kalliimpaa, mutta se maksaa itsensä takaisin. Ja tuo selkeästi parempaa turvaa", Halme sanoo.

Lukitus muodostaa merkittävän osan taloyhtiön turvallisuudesta. Lukitus kannattaa huomioida taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmassa siinä missä taloyhtiön muutkin korjaustarpeet. Sähköisen järjestelmän ylläpidon ja hallinnan hoitaa yleisesti lukitusyritys korvausta vastaan. Vaikka lukoista tulee säännöllisiä kustannuksia, helpottaa se monella tapaa lukoston ylläpitoa ja luo turvallisuutta perinteisiin avaimiin nähden.

Valinnanvaraa sähkölukitusmarkkinoilla

Halme arvioi, että Lappeenrannassa on edelleen noin 90 prosentilla taloyhtiöistä perinteinen mekaaninen lukitus. Kiinnostus sähköisiin lukitusratkaisuihin kasvaa sitä mukaa kun tarjonta laajenee. iLOQ ja Yale Doorman saavat rinnalleen uuden vaihtoehdon kun Abloylta on tullut markkinoille uusi sähköinen PULSE-lukitusratkaisu.


Laitamme taloyhtiöiden turvallisuuden kerralla kuntoon:

Lukitus- ja turvajärjestelmäsuunnittelu, koulutus & konsultointi  |  Lukitussaneeraukset ja uudelleen sarjoitukset | Avainhallinta  |  Video- ja kameravalvonta, rikosilmoittimet  |  Oviympäristön huoltopalvelut 24/7/365  |  Ovi- ja porttiautomatiikka

Ota yhteyttä >>


Pakinasarja

Tässä pakinasarjassa erään taloyhtiön kuvitteellinen hallituksen puheenjohtaja tekee huomioita taloyhtiönsä turvallisuudesta, ja sen puutteista. Pakinat perustuvat tosielämään, ja niiden taustalla on Certegon monessa liemessä keitetty ja monien taloyhtiöiden koulima turvallisuusammattilainen. Pakinat on julkaistu myös Kiinteistolehti.fi-osoitteessa.

‹ Katso kaikki artikkelit