‹ Katso kaikki artikkelit  Piirustus kahdesta ihmisestä. Lievä henkilö älypuhelimella, vihainen henkilö avaimenperällä

Taloyhtiöpakina: Pitkäntähtäimen luuta vai älykkäästi jäljen jättävä lukko?

15. tammikuuta 2022

Tässä pakinasarjassa erään taloyhtiön kuvitteellinen hallituksen puheenjohtaja tekee huomioita taloyhtiönsä turvallisuudesta, ja sen puutteista. Pakinat perustuvat tosielämään, ja niiden taustalla on Certegon monessa liemessä keitetty ja monien taloyhtiöiden koulima turvallisuusammattilainen.

Oi saakuri sentään mihin on ihminen joutunut.

Taloyhtiön hallitukseen on pitänyt itsensä tunkea, tai tarkemmin se oli puoliso, joka nosti kätensä ihan väärään aikaan, väärässä paikassa ja osoitteli kädellään vielä ihan väärää ihmistä, eli minua.

Pitäisi tässä PTS väkertää paperille ja esitellä muulle väelle. PTS on pitkän tähtäimen suunnitelma tai pitkän tähtäyksen suunnitelma, jäi tarkentamatta kokouksen lopuksi, koska ei saa ruoka suussa puhua. Hyvä oli viineritarjoilu ja kahvikin maistui.

No olipa tähtäimen tai tähtäyksen pituus mikä tahtoo, niin suunnitella pitäisi lukitusta ja turva-ajattelua vuosiksi eteenpäin. Mitään ei saisi tietenkään maksaa, joten taidan ehdottaa säppi ja luuta ratkaisua. Säppi pitämään oven kiinni ja luuta ilmoittamaan, ettei ketään ole kotona. Näin sitä ennen pärjättiin.

Mekaaniset lukot ovat olleet tähän asti se juttu, mutta aina on joku avain kateissa ja lukkoja pitäisi alituiseen sarjoittaa uudelleen. Kallista hommaa on lukkoukkoja juoksuttaa ovilla, tokihan ne sen mielellään tekevät, mutta eihän siinä ole järjen häivää. Elektronisia lukkoja alkaa olla varsin hyvin markkinoilla, no onhan se hankintahinta kalliimpi kuin mekaanisen, mutta jälkihoito ei maksa juuri mitään, jos sitäkään. Osa ”uudelleen sarjoituksista” voidaan hoitaa itse ja osan hoitaa asukas omalla avaimellaan. Kätevää on kuin tarralenkkareiden jalkaan laittaminen. Ei tarvita erityistaitoja.

Lukkojen ja avainten toimenkuva on muutenkin muuttunut, ja lisää muuttuu. Ennen avaimen piti vain avata lukko, mutta nykyisin sinne jää lukon avaamisesta jälki tai avain ei toimi kuin tiettyyn kellon aikaan. Kauheasti on muistettavaa avaimella ja lukolla. Avaimena voi toimia kännykkä, sormenjälki, silmä, kasvot tai kohta pelkkä kävelytyyli tai hahmo. Lukko pystyy kohta tunnistamaan tulijan, kuten autohallin ovi tunnistaa sinne ajavan auton, jonka rekisteri täsmää järjestelmän tietoihin. Yläkerran rollaattorikuskin ei tarvitsisi enää muistaa, asuuko kolmosessa vai nelosessa. Kyllä systeemi vie kotiovelle.

Voihan se olla, ettei meillä ihan tuohon vielä suostuta, mutta sitä kohti mennään, niin että silmistä vedet valuu. Vähänkö olisi helppoa siivoojalla, kodinhoitajalla tai läheteillä. Annetaan siivoojalle oikeus tulla kännykällään meille kotiin torstaisin ennen klo 14.00, mutta ei todellakaan ennen klo 06.00. Ruokalähetti voisi tuoda ostokset kotiovelle asti, mutta sisään en päästä. Heti olisi Marketin kassalla tieto, jos on unohtunut sukat lattialle tai eteisen matto on vinossa.

Kuulin juuri naapurista tapauksen, jossa isännöitsijä oli uusinut taloyhtiöön elektroniset lukot. Maksoihan se jonkun verran, mutta se onneton meni ja itse hävitti talon yleisavaimen jo viikko siitä, kun oli lukot asennettu. Voi veljet, että olisi tullut kalliiksi vaihtaa lukot heti uudelleen ja olisi kestänyt taas sen viisi viikkoa. Jos meidän taloyhtiössä nyt laitetaan toimeksi, ei minunkaan tuleva dementia haittaa. Kadonnut avain olisi poistettu jo saman päivän aikana ja lasku niin pieni, ettei sitä kirjekuoresta tahtoisi löytää. Tosin ei sitä kyyhkyspostia enää juuri tulekaan, nekin ovat lentäneet jo aika päiviä sitten internettiin.

Eihän tämä lopulta olekaan niin vaikeaa. Kutsun hallituksen kokoon ja listataan, mitä taloyhtiön turvallisuudelta tulevaisuudessa halutaan ja kyllä ammattilaiset hoitavat loput. PTS on tekemistä vaille valmis.

Luotetut perinteiset tai ultramodernit nykyaikaiset lukitus- ja turvallisuusratkaisut toimittaa taloyhtiöösi Certego. Ympäri kellon. Ympäri vuoden. Ympäri Suomen.

Pakinasarjaamme julkaistaan Kiinteistolehti.fi:ssä


Laitamme taloyhtiöiden turvallisuuden kerralla kuntoon:

Lukitus- ja turvajärjestelmäsuunnittelu, koulutus & konsultointi  |  Lukitussaneeraukset ja uudelleen sarjoitukset | Avainhallinta  |  Video- ja kameravalvonta, rikosilmoittimet  |  Oviympäristön huoltopalvelut 24/7/365  |  Ovi- ja porttiautomatiikka

Ota yhteyttä >>


Pakinasarja

Tässä pakinasarjassa erään taloyhtiön kuvitteellinen hallituksen puheenjohtaja tekee huomioita taloyhtiönsä turvallisuudesta, ja sen puutteista. Pakinat perustuvat tosielämään, ja niiden taustalla on Certegon monessa liemessä keitetty ja monien taloyhtiöiden koulima turvallisuusammattilainen. Pakinat julkaistaan myös Kiinteistolehti.fi-osoitteessa vuoden 2019 ajan

‹ Katso kaikki artikkelit