Isännöitsijä – muista varmistaa, että osakkaat tiedostavat lukitusturvallisuuden ja avainhallinnan tilanteen, oli se sitten hyvin tai huonosti!

/global/scaled/5005x2177x538x731x1000x435/Other-certegoFI-photos-brand-library-Kopio tiedostosta Certego_tre-51.jpg

Taloyhtiöiden aktiivisen yhtiökokousajan lähestyessä on hyvä muistuttaa, että avainhallintaan liittyvät asiat tulee nostettua keskusteluun. Tapaan paljon isännöitsijöitä, jotka tuskailevat kohteiden vanhaa lukituskantaa ja sen mukanaan tuomia haasteita. Olen suositellut, että asia kannattaa nostaa ihan yhtiökokouksen aihelistalle ja käydä tilannekatsauksen omaisesti läpi mikä on tilanne.

Tilannekatsaukseen on hyvä koostaa tieto:

  • mikä tai mitkä kulkemisen järjestelmät kohteessa on (lukitus ja muu kulunhallinta)
  • mikä on niiden ylläpidon nykyinen tila
  • kenellä on hallussa erityisesti vahvat avaimet, paljonko niitä on ja koska ne on viimeksi inventoitu
  • onko muutosten ja lisäavainten osalta olemassa selkeä ja asukkaita palveleva sekä turvallisuustasoa ylläpitävä palvelumalli ja hinnasto

Tilannekatsauksessa voidaan todeta, että lukitus on vanha ja avainhallintaa ei voida enää aukottomasti tehdä, mutta asialle ei juuri nyt tehdä mitään tai sitten päädytään budjetoimaan tai toteuttamaan uudistus. Tärkeintä on, että päätös on kirjattu. Tällöin isännöitsijäkin saa aiheesta vastuunvapauksen. Hän on kuitenkin valveutuneena taloyhtiön etujen valvojana tuonut asian käsittelyyn, ja asian käsittelystä jää pöytäkirjaan merkintä.