‹ Katso kaikki artikkelit Piirustus ihmettelevästä henkilöstä

Taloyhtiöpakina: Säästääkö säästäminen todellisissa kustannuksissa?

15. tammikuuta 2022

Lukkohommat koostuvat pikaisen arvioni mukaan 1 876 677,89 eri palasesta, osasesta ja partikkelista. Eihän näitä hallitse kuin asiaan vihkiytyneet tyypit, jotka askaroivat tuotteiden parissa päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

Lukituksen tai turvan osuus uudisrakennuksen kokonaiskustannuksista on erittäin pieni, ellei jopa sitäkin pienempi. Liikkuvia osia on kuitenkin varmaan enemmän kuin missään muussa toimituksessa. Peruselementtitalo koostuu lattiasta, neljästä ulkoseinästä ja katosta. Jokunen välikerros on vielä, riippuen talon kokoluokasta. Kokonaisuus koostuu kuudesta osasta ja hörppää kokonaisurakasta suurimman osuuden, toisin kuin lukot, jotka ovat 2-4 % kokonaisuudesta, hieman sisällöstä riippuen.

10 000 000 € talosta lukkojen osuus on arviolta 300 000 €. Siis kun kaikki on asennettu, palikat keskenään suunniteltu ja muiden virheet korjattu ennakkoon tai jälkikäteen. Liikkuvien palasten määrä kun on tuo 1,8 miljoonaa, joten ei ole ihmekään, että on aikamoinen säätäminen saada kaikki toimimaan ajoissa. Etenkin kun tuo kokonaisuus asennetaan ihan viimeisenä siinä vaiheessa, kun oviaukoissa juoksee kaikki työmaan ihmiset, osa eläimistä ja jokunen sivullinen.

Ennen asennuksia on ehditty kaikki alueen lukkoliikkeet kilpailuttamaan. Hankintahemmo saa kymmenen tarjousta, joista on mahdoton vertailla mitä kukin tarjoaa ja mitä kokonaisuus tulee lopulta maksamaan. Suunnitelmat ovat jokaisella erilaiset ja lukkohommien palapeliä tuntemattoman on siitä mahdoton saada selvää.  Paljon jää tulkinnalle tilaa, jota moni tarjoaja käyttää hyväkseen määritellessään hinnan mahdollisimman alas. Halvimman ja kalliimman ero tuli kuitenkin mitä todennäköisemmin tasoittumaan kaivinkoneen ja vihkimisseremonioiden välissä, sillä jo halvimmalla paperilla saattaa lisätöiden määrän nähdä - ei tuota noin voi toteuttaa kuin päiväunissa!

Hankinnassa kuitenkin taputetaan käsiä. Saatiin valittua edullisin toimittaja lukoille, päivän hyvä työ on tehty. Hankinta on tehty sen kanssa, joka oli 2 % edullisempi kuin verrokkitarjous. 6 000 euroa halvemmalla saatiin; hyvä päiväpalkka 300 000 urakassa. Tosin lisälaskuja tulee ainakin 18 000 euron edestä, mutta eihän niitä kukaan näe. Tuo 6 000 euroa on pieni raha siinä vaiheessa, nehän voidaan rakennuttajalta laskuttaa.

Kilpailutus voitaisiin kuitenkin tehdä viisaammin ja helpommin. Lukkotoimittaja voitaisiin ottaa mukaan kuvioihin jo paljon aikaisemmin ja päästää asiantuntijaksi suunnittelupöydälle. Lukot voisi ostaa hyvissä ajoin, esimerkiksi ennen ovitoimittajan valintaa. Tuolloin on mahdollista kahden urakoitsijan sovittaa omat urakkansa yhteen ja lopulta asiat on mahdollista sopia myös sähköurakoitsijan kanssa. Tuolloin kaikki pikkusäädöt on tehty ja lukko toimii silloin kun sen pitää toimia, ja niin kuin sen kuuluu toimia.

Joskus nimittäin on käynyt myös niin, että lukko ei niin sanotusti toimi. Tarkemman tarkastelun jälkeen on todettu, että lukolle ei tule sähköä tai ovi hankaa karmiin niin, että lukolle ei edes jää mahdollisuutta toimia. Vika paikallistetaan vain lukkoon ja sen toimimattomuuteen, ei siihen oikeaan ongelmaan.

Pieni säästö alussa voi olla iso kustannus lopussa, mikäli sitä oikein tarkastelee.

Laitamme taloyhtiöiden turvallisuuden kerralla kuntoon:

Lukitus- ja turvajärjestelmäsuunnittelu  |  Lukitussaneeraukset ja uudelleen sarjoitukset  |  Ovi- ja porttiautomatiikka |  Video- ja kameravalvonta, rikosilmoittimet | Avainhallinta | Oviympäristön huoltopalvelut 24/7/365 

Ota yhteyttä >>


Pakinasarja

Tässä pakinasarjassa erään taloyhtiön kuvitteellinen hallituksen puheenjohtaja tekee huomioita taloyhtiönsä turvallisuudesta, ja sen puutteista. Pakinat perustuvat tosielämään, ja niiden taustalla on Certegon monessa liemessä keitetty ja monien taloyhtiöiden koulima turvallisuusammattilainen. Pakinat julkaistaan myös Kiinteistolehti.fi-osoitteessa vuoden 2019 ajan.

‹ Katso kaikki artikkelit