‹ Katso kaikki artikkelit sisäänkäynti CERTEGOn kriittisen infran asiakaspäivään 9.2.2024

Suojaus ja varautuminen - kooste kriittisen infran asiakaspäivästämme

6. maaliskuuta 2024

Kokoonnuimme 9.2.2024 Helsingin Vanhalle Ylioppilastalolle viettämään kriittisen infran asiakaspäivää. Tapahtumassa kuulimme asiantuntijapuheenvuoroja kansanedustaja Jarno Limnélliltä, Huoltovarmuusorganisaation yksityisen turva-alan poolin valmiuspäällikkö Katja Aholalta sekä Stora Enson Varkauden biotuotetehtaan turvallisuuspäällikkö Joel Kanniaiselta.

Toimitusjohtajamme Tuomas Pitkänen avasi tilaisuuden ja taustoitti asiakaspäivämme yhteistä teemaa, kriittisen infran suojausta ja uhkiin varautumista, sekä omaa historiaamme ratkaisujen rakentamisessa jatkuvuuskriittisiin korkean turvallisuustason kohteisiin.

 

toimitusjohtaja-tuomas-pitkanen-puhuu-certegon-asiakaspaivassa-helmikuussa2024.jpgToimitusjohtajamme Tuomas Pitkänen alusti tilaisuuden ja toivotti tervetulleiksi kriittisen infran asiakaspäivään.

 

Aloitimme asiantuntijapuheenvuorot Jarno Limnéllin ajatuksilla valtakuntamme tasoisesta varautumisesta, jatkoimme Katja Aholan läpikäynnillä siitä, miten yhteistyö huoltovarmuuden kehittämisessä auttaa meitä kaikkia, ja päätimme Joel Kanniaisen konkreettisiin keinoihin teollisuuskohteen suojaamiseksi.

Kriittisen infrastruktuurin varautuminen vuonna 2024 - Jarno Limnéll

Kansanedustajavieraamme puheenvuoro keskittyi kuvaamaan maailmanpoliittista tilannetta sekä suomalaista perinnettämme varautumiseen. Limnéll kävi läpi, kuinka poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisen paljon toivoa, mutta myös totuttujen tapojen ja muun muassa avoimen tiedonjaon kyseenalaistamista kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Hän korosti varautumisessa viittä asiaa:

  1. Sietokykyä häiriötilanteille ja valeuutisille
  2. Henkistä huoltovarmuutta ja kriisinkestävyyttä
  3. Yksilöiden korostunutta merkitystä turvallisuustoimijoina
  4. Teknologian merkitystä turvallisuuden luomisessa
  5. Kansainvälistä yhteistyötä

 

kansanedustaja-jarno-limnell-puhuu-certegon-asiakaspaivassa-helmikuussa2024

Jarno Limnéll puhui kriittisen infran asiakaspäivässä valtakunnallisen tason varautumisesta.

 

Limnéll esitteli erilaisia tutkimustuloksia suomalaisten ja kansainvälisen yhteisön ajatuksista turvallisuuden suhteen:

  • Kunnallisalan kehittämissäätiön joulukuussa 2023 julkaiseman tutkimuksen mukaan koemme kansakuntana niin kyberhyökkäysten ja tietomurtojen, Venäjän toiminnan kuin kansainvälisen rikollisuudenkin uhkien voimistuneen vajaassa kahdessa vuodessa.
  • E2-tutkimuksen mukaan suomalaisista 72 % pitääkin turvallisuutta tärkeimpänä arvona, jonka varaan Suomea pitäisi rakentaa.
  • Maailman talousfoorumin maailmanlaajuisen riskiraportin 2024 mukaan kahden vuoden sisään todennäköisimpänä ja pahimpana riskinä pidetään väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. 10 vuoden aikajänteellä pahimmaksi ja todennäköisimmäksi arvioidaan kuitenkin äärimmäiset sääilmiöt.

Yhteistyön merkitys tulee kasvamaan entisestään turvallisuuden edistämiseksi niin valtion kuin EU:nkin tasolla. Limnéll haastoi meitä käyttämään mielikuvitustamme ja varautumaan tuleviin vaikuttamisyrityksiin myös sellaisten tapahtumakulkujen kautta, jotka eivät ole realisoituneet tai eivät omasta näkökulmastamme olisi edes järkeviä - pahantekijä ei välttämättä ajattele samoin kuin me.

 

Huoltovarmuus elää ajassa - Katja Ahola

Huoltovarmuusorganisaation puheenvuorosta vastannut Ahola kävi läpi huoltovarmuuden perustavoitteita ja näiden toteutumista vaarantavia yhteiskunnallisia uhkia. Hän esitteli huoltovarmuusorganisaation verkostomaista toimintaympäristöä niin viranomaisten, elinkeinoelämän kuin julkisen sektorin, järjestöjen ja kansalaistenkin välillä.

Huoltovarmuuden painopiste on kehittynyt vuosikymmenien aikana materiaalisesta varautumisesta toimintavarmuuden ja sietokyvyn varmistamiseen erilaisissa tilanteissa. Kriittisten toimijoiden, kuten teollisuuden, terveydenhuollon ja elintarvikehuollon yhteistyö huoltovarmuuden kehittämisessä on elintärkeää yhteiskunnallisen varautumisemme kannalta.

 

valmiuspaallikko-katja-ahola-puhuu-certegon-asiakaspaivassa-helmikuussa2024.jpg

Katja Ahola kannusti kehittämään turvallisuutta yhteistyössä myös valtiollisten toimijoiden kanssa.

 

Ahola kävi läpi myös kyberfyysistä turvallisuutta ja sen osa-alueita tulevaisuudessa, jossa tietotekniikka ja operatiivinen teknologia yhdistyvät rakennuksissa. Hän herätteli meitä myös tiedon huoltovarmuuteen, hybridiuhkiin varautumiseen sekä yhteiskunnan sietokykyyn erilaisille vaikuttamisyrityksille.

Yksityisen turva-alan pooli tekee yhteistyötä toimialansa tilannekuvan hahmottamisessa ja kehittää yritysten varautumista muun muassa erilaisten koulutusten ja harjoitusten avulla. Ahola kehotti miettimään, miten voimme yhdessä varautua ja hyödyntää teknologiaa turvallisuuden parantamiseksi - tähän keskusteluun hän toivoo kaikkien osallistuvan tahoillaan myös Huoltovarmuusorganisaation suuntaan.

 

Kriittisen infran vahvistaminen teollisuudessa - Joel Kanniainen

Konkreettisiin suojauksen ja varautumisen osa-alueisiin meidät johdatteli Joel Kanniainen, joka kävi läpi Stora Enson biotuotetehtaan toimintaympäristöä keskellä Varkauden kaupunkia. Kanniainen kuvasi erilaisia turvallisuusuhkia, joita muun muassa valtatien ja keskustan läheisyys sekä laajat tehdasta ympäröivät vesialueet aiheuttavat toiminnalle.

Kanniainen esitteli tehtaan toimintamallia ja turvallisuuden toteutumista kerroksittain sen eri osissa muun muassa henkilö- ja ajoneuvoliikenteen sekä rakenteellisen suojauksen osalta. Hän kävi läpi myös erilaisia keinoja suojata henkilöitä ja omaisuutta alueen sisällä niin ulkoalueilla kuin tuotanto- ja toimistotiloissa ja turvallisuuskriittisissä toiminnoissa.

 

turvallisuuspaallikko-joel-kanniainen-puhuu-certegon-asiakaspaivassa-helmikuussa2024.jpgJoel Kanniainen jakoi konkreettisia vinkkejä teollisuuskohteen kriittisen infran suojaamiseen.

 

Oppinsa Kanniainen kiteytti kahdeksaan pääkohtaan:

  1. Vakuuta johto ympärilläsi
  2. Luo osallistava johtamiskulttuuri
  3. Tee työympäristöstä teknisesti turvallinen
  4. Kouluta kaikki sidosryhmät
  5. Aseta tavoitteet, joilla johdat toimintaa
  6. Tarjoa organisaatiolle ratkaisuja
  7. Ole sitkeä kulttuurin muuttaja
  8. Nauti työsi "hedelmistä"

 

Kriittisen infrastruktuurin suojaus ja varautuminen korkean turvallisuustason kohteissa 

Päivän aikana asiakkaillamme oli mahdollisuus tutustua myös yhteistyökumppaneidemme tarjontaan:

CERTEGOna haluamme auttaa asiakkaitamme kartoittamaan kriittisen infransa fyysisen turvallisuuden tilannekuvaa, löytämään toiminnasta kriittiset ja vähemmän kriittiset parannuskohteet, sekä tunnistamaan nekin turvallisuuden osa-alueet, jotka jo antavat toivotunlaista suojaa.

Autamme valitsemaan budjettiin ja liiketoimintaan sopivat turvallisuusratkaisut aina lukituksesta ja kulunvalvonnasta oviautomatiikkaan ja ovipuhelinjärjestelmiin, sekä valvontaratkaisut palo- ja rikosilmoitinjärjestelmistä kattavaan kameravalvontaan. Tuemme läpi elinkaaren, jotta järjestelmistä saa irti parhaan mahdollisen hyödyn aina käyttöönotosta ylläpitoon ja uudistuksiin saakka. 

aluepaallikko-mikko-sauramo-puhuu-certegon-asiakaspaivassa-helmikuussa2024.jpgAluepäällikkömme Mikko Sauramo kiteytti päivän annin ja kertoi lyhyesti CERTEGOn tuotteista ja palveluista kriittisen infrastruktuurin suojaukseen sekä varautumisen keinoihin.

 

Kiitos vielä kaikille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja henkilökunnallemme upeasta ja opettavaisesta päivästä, sekä ajatuksia herättävistä keskusteluista! Toivomme, että näemme teidät myös seuraavissa vastaavissa tapahtumissamme!

Tutustu ratkaisuihimme jatkuvuuskriittisille toimialoille

‹ Katso kaikki artikkelit